Представителите на Народното събрание в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще са с един по-малко - петима, от тези на самото държавно обвинение.
Това гласува парламентарната комисия за промяна на конституцията на второ четене по предложение на зам.-шефа на НС от АБВ Кирил Цочев.

На първото обаче, което бе прието в края на юли, именно изравняването на двете квоти бе счетено за най-голямата победа на Реформаторския блок. В неделя съпредседателят му и лидер на ДСБ Радан Кънев предупреди, че стигне ли се до отстъпление от приетото на първо четене изменение на конституцията, РБ ще излезе от властта.

Корекцията за прокурорската квота във ВСС получи 12 гласа "за", 3 "против" и двама "въздържал се". На практика от присъстващите членове на комисията не го подкрепиха само депутатите от РБ и ГЕРБ.

"Патриотите ни предадоха", коментира реформатор. Раздразнението си не скри и ген. Атанас Атанасов, шеф на вътрешната комисия на парламента и заместник на Радан Кънев в ДСБ. Последният си тръгна от заседанието за конституцията още преди да се стигне до точката за квотите. Същото направиха и лидерите на БСП Михаил Миков и на "Атака" Волен Сидеров, като последните двама оставиха да ги представляват съответно Чавдар Георгиев и Явор Нотев. Не издържа до края и съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов.

Победа удържа Петър Славов от РБ, по чието предложение главният прокурор вече ще може да внася доклади за изслушване и приемане от Народното събрание.

Дали гласуването по дискусионните точки ще се възпроизведе и в пленарната зала, ще стане ясно в сряда, 9 декемри. За да се закове текст в конституцията, са нужни 160 гласа.

По предложение на РБ гласуването във ВСС занапред ще е задължително явно.