Комисията по външни отношения на американския Сенат проведе изслушване на номинирания за посланик на САЩ в България Ерик Рубин, съобщи посолството на страната у нас.

Преди сесията от въпроси и отговори, за които се явиха номинирани от президента Обама за посланици в различни държави, Ерик Рубин направи встъпително изказване. Той разказа, че е посетил страната ни за първи път през 1991 г., когато помагал за първите обмени на военни. “България е от новите членки на НАТО и държавата е с втория най-нисък БВП в пакта. Въпреки това страната е решителен съюзник. Тя изпрати войски и даде жертви в Ирак и Афганистан. Неуморен участник е в ученията на пакта”, коментира Рубин.

Бъдещият посланик припомни, че между САЩ и България функционират различни работни групи, като най-новата е за контратероризма. Той информира сенаторите за зависимостта на страната ни от доставките на природен газ отРусия. САЩ подкрепят диверсификацията на източниците и трасетата на енергия в България в съзвучие с целите на ЕС, заяви Рубин. Корупцията все още е проблем в България, но ние сме окуражени да видим вече някои позитивни технически и юридически стъпки.

Ерик Рубин бе запитан как се справя България с бежанската криза. Той обясни за новите охранителни мерки, които се вземат по границата с Турция. “Правителството свърши добра работа с овладяване на потока от нелегални имигранти”, каза той и обясни, че в момента в страната има по-малко от 30 000 имигранти в специални центрове. Външната комисия трябва да подложи номинацията на Рубин гласуване, преди тя да бъде разгледана в пленарна зала от целия Сенат.