Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция има доказателства, че Москва е замесена в незаконната търговия с петрол на „Ислямска държава“.

„Разполагаме с доказателства и ще ги разкрием пред света“, каза турският лидер в телевизионно обръщение.

Обвиненията му идват в отговор на подобни твърдения от страна руския президент Владимир Путин и Генералния щаб на Русия. От последния вчера нарекоха „семеен бизнес на фамилията Ердоган” контрабандата на петрол от „Ислямска държава”.

„През последните дни се появи информация, оповестена от Русия. Всъщност, самата Русия също не вярва на това“, каза Ердоган. „Русия трябва да докаже, че Република Турция купува петрол от „Ислямска държава“, в противен случай това е клевета“, категоричен е той.

По думите му всякакви обвинения за това, че самият той или неговото семейство са замесени в контрабандата на петрол са „неморални”
Турският президент потвърди обещанието си да подаде оставка, ако бъде доказано, че той или близките му участват в сделки за петрол с терористите от „Даеш”.

„Кой купува петрола? Нека го кажа. Джордж Хасвани, който има руски паспорт и сирийско гражданство, е един от най-големите търговци в този бизнес“, каза Ердоган.

През ноември САЩ наложиха санкции на Хасвани, който също така е и в черния списък на ЕС заради обвинения, че служи като посредник в търговията на петрол между сирийското правителство и „Ислямска държава“.

Ердоган също така заяви, че „известен руски шахматист“ е замесен в петролния бизнес с „Ислямска държава“, но не назова име. Обект на подозрение обаче веднага стана Кирсан Илюмжинов, президент на република Калмикия, която част от Руската федерация и също така богат бизнесмен и дългогодишен президент на Световната федерация по шах, който също е в списъка на санкционираните от САЩ лица.