Важно е да разбием ДАЕШ (арабския акроним за Ислямска държава – бел. ред.) там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия. Това заяви в София британският премиер Дейвид Камерън по време на съвместния му брифинг в Министерски съвет с министър-председателя Бойко Борисов.

В изявлението си Дейвид Камерън съобщи, че с Борисов са разговаряли по три важни теми - реформите в ЕС, борбата с тероризма и бежанската криза. Британският премиер каза още, че за противодействието на терористичните заплахи е необходимо повече обмен на информация.

Британският министър-председател похвали България за борбата й срещу трафика на хора и поддържането на границите. По време на разговорите е била засегната и темата с контрабандата.

Благоденствието и сигурността са от значение. Търговските ни взаимоотношения са добри. Днес обсъждахме как допълнително да укрепим взаимоотношенията ни, говорихме как да отговорим на терористите и на бежанската криза, заяви Дейвид Камерън.

Той заяви още, че би искал Великобритания да остане в реформирания ЕС. Няма да е лесно, няма да се договорим отведнъж. Не очаквам да постигнем съгласие през декември, но със сигурност няма да отпуснем газта, каза британският премиер по повод предстоящата среща в Брюксел в средата на декември.

След изявлението на британския си колега, българският министър-председател отчете, че безспорно България се справя много добре с шенгенската граница. Забелязано е това от големите държави и от Великобритания, заяви Бойко Борисов.

С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети и аз му благодаря, че дойде тук, каза още Борисов.
Утре по мое предложение искам той да види, както се шегувахме с колегите, един урок по география, затова утре Дейвид, който е бил в Ленинград, Киев, ще има възможност да види и нашето море и граница, каза Борисов.

Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания за кофезионните фондове, за инфраструктурните проекти, заключи Борисов.