Ученият Ки Те Сон от Южна Корея успя да отговори на въпроса дали високите мъже правят своите партньорки щастливи, пише британският „Телеграф”, като се позовава на научна статия в списание Personality and Individual Differences. След продължителни проучвания, Сон е направил два основни извода- първо, жените, чиито партньори са значително по-високи от тях, се чувстват по-щастливи от това и второ, този ефект отпада след 18 години съвместен семеен живот.

Така връзката между разликата в ръста на съпрузите и щастието на дамите на практика постепенно изчезва. Корейският учен обяснява совите изводи с биологически причини. Отдавна е известно например, че жените по еволюционни причини избират високи мъже за партньори при възпроизводството на рода, но досета никой не бе открил и обяснил връзката между това и щастието на жената.

Проучванията на Сон се потвърждават и от работата на учени от САЩ, които публикуваха през 2014 година данни, според които 48.9% от жените предпочитат за партньор по-висок от себе си мъж.