Поредният лют скандал се вихри от вчера в Реформаторския блок. Причината е, че правосъдният министър е скрил официалното писмо от първия зам.-председател на Европейската комисия Фрас Тимерманс по повод исканото от "Медиапул" и правосъдния министър Христо Иванов отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров.Документът бил адресиран до двамата - до Кунева, и до Иванов. Иванов обаче не уведомил вицепремиерката, която де факто му е началничка в кабинета, а отмъкнал писмото, за да го публикува първо в "Медиапул" и "Дневник" и да го интерпретира по изгоден за него начин, като премълчава позицията на ЕК, че не може да се меси в начина, по който ще бъде разследван скандала около разговорите на двете съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Кунева била възмутена от действията на Иванов и споделила това пред свои приближени след заседанието на Министерския съвет. Реакцията за хората на вицепремиерката беше мигновена и се изрази в участието на Даниел Вълчев в предаването на Димитър Цонев по БНТ, където той остро нападна правосъдния министър.

В деня, в който АБВ поиска оставката на Иванов, той не просто не получи подкрепата на партньорската си партия в Реформаторския блок, а дори получи тежки обвинения, аргументирани от Даниел Вълчев.

Меглена Кунева все пак се е сдобила с документа и днес обяви в кулоарите на парламента, че вече го е публикувала на стената си. Тя дори го цитира и по време на блиц контрола по повод на въпрос за съдебната реформа, но беше много пестелива в оценката си за работата на Христо Иванов.

Както БЛИЦ вече съобщи, Кунева и Иванов са в много обтегнати отношения заради скандалите, които правосъдният министър завихря и които се отразяват и на нейната работа, тъй като настройва голяма част от депутатите срещу предложенията на правителството по отношение на съдебната реформа и по-конкретно към антикорупционния закон на вицепремиерката.

Днес тя обяви, че вече е готова с него, след като депутатите вече го отхвърлиха и сега ще търси подкрепа във всички парламентарни групи.