Турция ще съжалява "многократно" за това, че е свалила руски бомбардировач близо до сирийско-турската граница, заяви днес руският президент Владимир Путин, като добави, че Москва няма да игнорира "подпомагането на терористи" от Анкара, предаде Ройтерс.

Турската върхушка носи пряка отговорност за гибелта на руските военни в Сирия, заяви още президентът и допълни, че "всеки, който си мисли, че руската реакция ще бъде ограничена до търговски санкции, е в дълбока грешка"

В забележка, ясно насочена към Запада, Путин изтъкна, че страните "не трябва да прилагат двойни стандарти за тероризма" или да използват терористични групи за собствените си нужди.

Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористи, но смята турския народ за приятелски, посочва ТАСС.
"Ние знаем кой в Турция си пълни джоба и позволява на терористите да извличат печалба", каза руският президент в годишното си послание към Федералното събрание.

Но турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много отдавнашни и надеждни приятели. И ще подчертая, че ние не поставяме знак за равенство между тях и тази част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на наши военнослужещи в Сирия, посочи руският президент.

След това Путин изрази увереност, че е невъзможно силите на една единствена страна да победят международния тероризъм, предаде ТАСС.

"Заплахата на тероризма нараства. Все още не е решен проблемът в Афганистан. Ситуацията в тази страна е тревожна и не вдъхва оптимизъм. А неотдавна устойчиви и между другото доста благополучни страни от Близкия изток и Северна Африка - Ирак, Либия и Сирия - се превърнаха в зона на хаос и на анархия, от които идва заплахата за целия свят", каза руският президент.

Путин подчерта, че борбата с тероризма е борба за свобода, правда и справедливост, за живота на хората и за бъдещето на цялата цивилизация.
Русия знае какво е агресията на международния тероризъм, отбеляза нейният президент и посочи, че в средата на 90-те години на миналия век страната му и гражданите й са преживели тежки терористични атаки. Необходими бяха близо почти 10 години, за да се пречупи гръбнакът на престъпниците, обърна внимание Путин.

Руският президент обяви, че е необходим единен международен фронт в борбата с тероризма.

"Трябва да забравим за всички спорове и разногласия и да създадем един мощен юмрук, един общ антитерористичен фронт, който да действа на основата на международното право и под егидата на ООН", призова той.

Путин каза, че онези, които са забъркали кашата в Близкия изток, са открили пътя за терористите.

Както е известно, "някои искаха да сменят неугодни за тях режими и грубо да наложат своите правила", отбеляза руският президент.
В резултат на това какво стана? Забъркаха каша, разрушиха държавността, насъскаха хората едни срещу други, а после просто, както се казва у нас в Русия, си измиха ръцете и проправиха пътя за радикалите, екстремистите и терористите, констатира Путин.

В началото на речта си държавният глава на Русия обяви първо едноминутно мълчание в памет на руските военнослужещи, загинали в Сирия, предаде ТАСС от Големия кремълски дворец.

Той специално отбеляза присъствието на съпругите на двамата руски войници, загинали при инцидента с бомбардировача, свален на 24 ноември от турската авиация - според Турция поради нарушение на границата й със Сирия.

Руското министерство на отбраната твърди, че Су-24 е летял над Сирия, а границата е била премината от турския самолет, стрелял по него.

Путин нарече атаката на турските ВВС срещу самолета, участвал в антитерористичната операция в Сирия и не представлявал заплаха за Турция, "удар в гърба" на Русия.