България цени високо приноса на УНИЦЕФ в изпълнението на реформата в областта на грижата за децата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Двамата разговаряха в Министерския съвет тази сутрин.
Страната ни приема с голяма отговорност членството ни в Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ, посочи премиерът и добави, че България полага максимални усилия да участва активно и да носи добавена стойност в работата на ръководния орган на детския фонд на ООН. България е член на Изпълнителния съвет на фонда за периода 2013-2015 г., като през 2014 г. българският постоянен представител към ООН посланик Стефан Тафров беше заместник-председател на Бюрото на съвета.
„България е водеща в деинституционализацията на децата, като днес 10 хиляди по-малко деца се намират в заведения за социални или медицински грижи“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Според него е научно доказано, че настаняването на децата в такива институции се отразява на психиката им до края на живота и ограничава развитието и способностите им. „Това е лошо за децата и за обществото, в което живеят“, сподели г-н Лейк. Той подчерта, че УНИЦЕФ се ангажира да продължи подкрепата си за правителството чрез работа в семейно-консултативните центрове и в предоставянето на услугите за ранно детско развитие за всички деца, особено за тези в най-неравностойно положение.
На срещата бе посочено, че благодарение на партньорството с организацията от 2000 г. насам у нас е постигнато намаляване с 40% на броя на децата, настанени в институции. Потвърдена беше българската позиция, че всички институции за настаняване на деца у нас трябва да бъдат затворени до 2025 г.