Паркет или ламинат в жилището – това е интересният въпрос, на който ще отговорим в тази статия. И единият, и другият вариант притежават своите добри и не толкова приятни страни и тук ще се опитаме да ги разгледаме, за да ви помогнем да решите дали да се спрете на естествен дървен  паркет или ламинирани плоскости, когато търсите апартамент за покупка.

Плюсове и минуси

  • Паркетът е естествен материал за под, изработен от дърво. Дървото не само се асоциира с уют, комфорт и топлина, но и наистина влияе положително на температурата на стаите. Ако паркетът е качествен, на практика той може да бъде използван много дълги години. За разлика от ламината, паркетът може да се цикли и подлежи на обработка с лак, което е възможност през определени периоди от време да променяте радикално интериора, без да сменяте настилката. Какви обаче са недостатъците на паркета? Високата цена, често срещаното ниско качество при по-евтините паркети и по-трудното почистване.
  • Ламинатът е синтетичен материал, който наподобява дърво, и докато паркетът се свързва по-скоро с епохата на естествените материали, ламинатът е продукт на епохата на модерните технологии. Ламинатът се почиства  лесно, което е неговият най-голям плюс. Често хората определят ламината за по-привлекателен от паркета в чисто визуален план. Във всеки случай  е по-евтин и спестява пари. Недостатъкът на ламината е неговата бърза амортизация, което е непривично за паркета от естествен материал.
Като обобщение може да се каже, че паркетът ви дава топлина, дълготрайност и възможност за обновление, докато ламинатът ще ви осигури ниска цена за подова настилка, бързо почистване и шикозен вид на пода. Паркет или ламинат в жилището е решение, което може да вземете след като решите каква сума ще изхарчите за подово покритие, какъв ще е стилът, който по принцип подхожда на вашите разбирания в дълъг план и колко често сте склонни да променяте интериора на дома си.