Хората да си правят сметка, когато теглят ипотечни кредити, че днес лихвите са исторически ниски, но могат да се повишат, коментира пред Нова тв главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

"Днес лихвите са на исторически ниски нива, но това не бива да ни лъже да изтеглим по-голям кредит, отколкото можем да си позволим", казва банкерът.

"Утре икономиката на ЕС ще тръгне нагоре, Европейската централна банка ще започне да си "събира" парите, които е раздала на банките и основната лихва ще се повиши", обяснява той.

"Не теглете кредит, който ще ви остави пари за две кофички кисело мляко и три яйца на ден", съветва Хампарцумян.

Банкерът припомни случая с ипотечните кредити в швейцарски франкове, които навремето бяха с много по-ниски лихви от тези по левовите заеми. Но хората поеха валутен риск и заради поскъпването на франка обслужването им стана трудно.

"Тарикатлъкът побеждава интелекта", казва Хампарцумян.

Ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия му период ще излезе доста по-скъп отколкото кредита с лихва, която е базирана на международните междубанкови пазарни индекси Euribor и Libor, смята банкерът.

"Гъвкавата лихва позволява да се следват флуктуациите на пазарите и някои от рисковете няма да бъдат остойностени и да се включат в цената на кредита", обяснява Хампарцумян.

Според него българите не са сред най-задлъжнелите нации - кредитите, които изплащат са средно 30-40% от доходите им. В същото време при англосаксонските нации задлъжнялостта е над 100%, дава пример той.

Оказа се, че шефът на УниКредит Булбанк също е кредитополучател.

"Аз и сега имам кредит, направих си една къща, дето е с кредит. От банката, откъде да го взема", отговори той на въпрос на водещите на Нова тв.