Според израелски археолози те са открили глинен къс с печата на библейския цар Езекия, което е на възраст около 2700 г. Учените смятат, че глиненият отпечатък, белязан с царското клеймо, е бил прикрепен към папирус, подписан от Езекия, един от царете на Юдея.
Артефактът е бил открит от екип на Еврейския университет в Йерусалим на мястото на древно сметище до стената, която огражда Стария град на Йерусалим.Смята се, че са били изхвърлени с боклука от царско сграда.
На глината се вижда отпечатак на символа на крилато слънце и надпис на древен иврит, който гласи: "Принадлежи на Езекия [син на] Юдейския цар Ахаз".
Езекия, който управлявал 727-698 г. пр.н.е., е описан в добра светлина в Библията, както и в летописите на асирийските царе, които са управлявали по негово време.
Въпреки, че той е асирийски васал, Езекия успешно запазва независимата позиция на Юдейската кралство и неговата столица Йерусалим, чието положение той засилва в областта на икономиката, религията и дипломацията. "Той вярва в Господ Бог Израилев, така че след него никой като него между всичките царе на Юдея, нито някой от тези, които са били преди него", гласи стих във втората книга на царете в Библията.
Глиненият отпечатък е бил намерен през 2009 г., но е оставен в склад, след като при първоначалното проучване не е бил установен произходът му. Едва наскоро археолог е разгадал какво каза надписа.
Ейлат Мазар от археологическия институт на Еврейския университет в Йерусалим заяви, че с глинения отпечатък е бил запечатан документ, написан върху папирус валцовани и вързани с тънки въженца, които оставили своя отпечатък върху гърба на папируса. "За първи път досега отпечатък от печата на израилтянин или юдейски цар излиза на бял свят в резултат на археологически разкопки", добави тя.