Турция е силно притеснена от факта, че може да спре доставката на руската пшеница, след като диспута между Москва и Анкара за сваления руски боен самолет постави под въпрос бъдещите доставки и замрази новите сделки, съобщава Reuters, като се позовава на търговци и аналитици от бранша.Към момента Русия не е предприела мерки, засягащи износа на зърно за Турция, която е най-големият купувач на руска пшеница. Корабите отпътуват от руските пристанища по график. Търговците и в двете страни се страхуват, че или Русия ще ограничи износа на зърно за Турция, или Анкара ще ограничи сделките с Москва, тъй като конфликтът им за свалянето на руския бомбардировач Су-24 в близост до сирийско-турската граница на 24 ноември ескалира.

Както е известно, Русия вече забрани вноса на някои турски храни, а Анкара готви отговор.

„Турските купувачи остават разтревожени за покупките на руски стоки и никой не знае какво ще се случи. Русия все още отказва диалог и така усилва напрежението. Притеснен съм, че Турция може да въведе санкции на руските стоки в отговор“, съобщава още Reuters, като се позовава на мнението на турски търговец.

Водещи бизнесмени в търговията със зърно са на мнение, че Украйна, един от големите съперници на Русия на световния пазар на зърнени култури, е най-добрата алтернатива за доставките на пшеница. Те отбелязват също така, че качеството на украинската пшеница е дори по-добро. Друг търговец е заявил, че Турция търси възможност да купи зърно и от Европейския съюз.