НАТО одобри нова стратегия за отговор на хибридна война на среща на външните министри на пакта в Брюксел, предадоха световните агенции. Българският първи дипломат Даниел Митов също участва във форума.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

Новата концепция на НАТО включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. При хибридните атаки се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено. Затова е нужна много висока степен на готовност на силите ни, коментира Столтенберг.

Друг елемент на стратегията е всеобхватното възприемане на ситуацията, разузнавателните възможности, за да се преодолее маскировката, която заедно с тайните операции се явява част от хибридните атаки, коментира той.

На въпрос дали НАТО свързва понятието хибридни заплахи с Русия, Столтенберг отговори, че хибридните заплахи не са свързани с една конкретна страна или район.

На срещата външните министри на НАТО поканиха Черна гора да се присъедини към алианса. Русия веднага обяви, че ще спре проектите си там, ако това стане. Москва ще прекрати всичките си съвместни проекти с Черна гора, заплаши председателят на комисията за сигурност и отбрана на Съвета на Руската федерация Виктор Озеров. Решението за приемане на адриатическата нация с 650 000 население изпраща послание, че Русия няма как да спре разширяването на изток, коментира Ройтерс.

В същото време министрите от НАТО заявиха, че планират да изпратят патрулни самолети и ракети за укрепване на въздушната защита на Турция по границата ѝ със Сирия, след като страната свали руски изтребител миналата седмица.

Съюзниците опитват да успокоят Анкара след решение на Германия и САЩ от преди седмици да изтеглят ракетите си “Пейтриът” от региона. Сега Испания е единствената страна в НАТО с ракетни батареи “Пейтриът” в Турция.