Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред членовете на правителството допуснатите грешки при вчерашната операция на летище "София" и посочи, че всички трябва да извлекат поуки от този инцидент.

"Службите вчера действаха добре. Московски, на летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават", заявява Борисов, цитиран в стенограмата на правителственото заседание.

"Грешката на службите ще я посоча и пред вас и публично – когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н.

А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките. И се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно.

Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: „С каквото сте дошли – с това ще си отидете“. Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание.

Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости.

Да извлечем поуките от този инцидент и да си направим, както се казва, учебна тревога. И си направете изводите още днес – аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща.

Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава. Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва", завършва премиерът Борисов.