На днешното пленарно заседание, в рамките на дебатите по Законопроекта за държавния бюджет, Народното събрание отхвърли предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов и група народни представители, годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно Закона за политическите партии за 2016 г, да бъде променен на 6 лева, съобщи "Фокус".

Предложението не е било подкрепено от Комисията по бюджет и финанси и след гласуване в пленарна зала получи едва 21 гласа „за”, 26 – „против” и 50 – „въздържал се”. Единственият, който се изказа в подкрепа на предложението беше независимият народен представител Велизар Енчев, който даде пример най-развитата държава в Европа – Германия. Той обясни, че там държавната субсидия за партиите е в размер на 1 евро или 2 лева. Като друг пример той посочи съседната ни държава Македония, където държавното субсидиране на партиите е колкото в Германия. „Субсидията трябва да е съобразена със стандарта на живот в България, а тя е най-бедната страна в Европа”, категоричен беше Велизар Енчев.
След като отхвърлиха предложението на ПФ, депутатите подложиха на гласуване предложението по вносител. Текстът бе подкрепен от 79 народни представители, 13 гласуваха „против” и 3 – „въздържал се”. Така приетият текст, съгласно Закона за политическите партии, остави годишния размер на държавната субсидия за един получен действителен глас в размер на 11 лв.