След като сирийското правителство спира да му плаща, сирийски техник, прекарал две десетилетия в добив на петрол за своята страна, получава примамлива оферта - да върши същата работа за джихадистите на „Ислямска държава“ – като започне на тройна заплата, посочва американският вестник The New York Times.

Скоро след това сирийският техник започва да пълни цистерни със суров петрол за финансирането на групировката.

Но честите екзекуции на онези, заподозрени в шпионаж, както и смъртоносните въздушни удари, нанасяни от правителствените изтребители, са направили живота му труден, а той все повече е трупал гняв, че ресурсите на страната се използват за финансирането на джихадисти, докато училищата и болниците се затварят.

„Ние мислехме, че те искат да се отърват от режима, но те се оказаха лъжци“, разказва техникът, избягал от териториите на "Ислямска държава" в Южна Турция.

„Ислямска държава“ има претенцията да е нещо повече от поредната радикална групировка, като се легитимира като правителство на мюсюлманите по света, осигуряващо редица услуги в териториите, които контролира, припомня New York Times.

Но сега проектът за държавност е застрашен, повече от когато и да било, след като „Ислямска държава“ започна да превзема територии от Ирак и Сирия, показват редица интервюта с хора, наскоро избягали от районите под контрола на групировката.

Подложени на напрежение от въздушните удари на редица държави, и притиснати от последните наземни офанзиви на кюрдките и шиитските милиции, джихадистите започват да губят почва под краката си.

Някои бойци приемат орязването на заплатите, докато други се отказват и се измъкват. Важни услуги вече са прекъснати заради лошата поддръжка. И докато търговията със суров петрол и контрабандата западат все повече, „Ислямска държава“ е принудена да се върне към практиката на постоянно увеличаващи се такси и данъци, наложени на нейните все по-потиснати граждани.