Ако растенията в малки саксии няма къде да бъдат прибрани за студените месеци, опитайте да ги съберете около големите кашпи и ги покрийте с нетъкан покривен материал и клонки, за предпочитане от иглолистни храсти и дървета.

Чимширът ви пред вратата на терасата не трябва да стои дълго на студено, затова го завийте с някакъв покривен материал, но преди това го поставете на керамична поставка.

Повреденото от студовете неукрито растение, чиито листа са загинали, можете да внесете в стаята при температура от 3 до 12 градуса и да му вливате по малко вода, докато не се възстанови. Ако това не се случи, тогава най-вероятно са загинали корените му и няма да можете да го реанимирате.

Докато все още не е станало прекалено студено, вечнозелените растения трябва да бъдат поливани, а излишната вода, която е в подложката, трябва да се излива. В противен случай преовлажняването може да доведе до загниване на корените.

Сред дървесните култури съществуват такива, чиито листа не трябва да се компостират и да се използват като мулчиращ материал, тъй като те съдържат много дъбилни вещества и много дълго се разлагат. Сред примерите за това са дъбът и орехът.

Почистете градината
Почистването на градината през есента е доста по-трудно от това през пролетта. Причината е, че всички растения, на които сте се радвали по-рано сега вече са загубили красотата си и трябва да бъдат премахнати. Да не говорим за изсъхналите листа и клони, с които трябва да се справите.

Грудките на цветята, които не биха издържали на зимните условия приберете в избата, за да ги засадите отново напролет.

Не пропускайте да сложите и бележка с надпис за вида на растенията, които се помещават в кошницата. Това ще ви помогне, за да сте наясно какви цветя ще засаждате напролет. Така по- лесно ще оформите цветните лехи.

Топла дреха за растенията
Разходете се из градината си и проверете дали всички чувствителни растения са предпазени от студовете, които, както знаем, много често настъпват без предупреждение.

Храстите на розите трябва да се загърлени с рохкава почва на височина 15-20 см от повърхността на земята, за да се предпази мястото на присаждане от замръзване. Чувствителните към студовете щамбови рози и свалените от опорите катерливи видове се прикриват от зимното слънце и ледения вятър с листа и елови клонки.

Стволовете на такива ценни видове, като магнолия, длановиден клен, цъфтящ дрян трябва да се обгърнат с празни чували или специално да им се направи кутия около тях от дървени летви, за да се предотврати напукването на кората им. Лехите с тревисти многогодишни видове трябва да са скрити под дебела завивка от есенни листа (слоят да не е по-малък от 10 см). Опадалите листа трябва да се насипят и около стволовете на младите и неотдавна насадени дръвчета: те не само ще съхраняват влагата в почвата, но и ще защитят корените от измръзване.