Много е важно в такава ситуация като на Летище София да не допускаме създаване на паника, както се случи вчера и изтичане на информация към потенциалните извършители на терористичен акт. Имаме опасения, че вчера създадохме такива условия. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред журналисти.

Трябва да направим разяснение и за медиите какво се прави в такава ситуация, която е отговорната институция, която предоставя информация на журналистите, МВР е последната, която се включва само, когато има конкретен факт, който може да съобщи. Ние не съобщаваме за съмнения. Много ще разчитам за съдействие от страна на медиите, каза Бъчварова. Тя даде за пример как при извършването на антитерористичната операция в Брюксел е имало много добро сътрудничество между медии и власти и не е било дадена възможност да изтича информация.

„В случая с летището, ако беше реален вариант, логиката на информиране е много по-различна от други случаи. Разписваме правила за работа на медиите при такива случаи. Имаме разговори с прокуратурата и за специално антитерористично законодателство, но засега се подготвят оперативните планове”, уточни силовият министър.

Запитана чия работа оценява вчера като некадърна, Бъчварова призна-„Може би организацията по външния периметър на летището, защото служителите ни действаха на практика, според указанията. Имаме много такива сигнали, всеки ден имаме такива случаи и служителите действаха, както действат и в други случаи. Единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, заради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване. Това е част от ежедневието ни, то не се вижда, защото няма нужда да го показваме, но всеки ден има такива случаи, с които колегите се справят изключително добре”, заяви тя.

Въпреки това на днешното заседание на Министерски съвет премиерът не критикувал Бъчварова лично. „Това е реакцията му вчера, ядосал се е на конкретни факти. Днес направихме анализ и видяхме някои от евентуалните пропуски, които има в общата организация и как да го направим по-добре”, обясни вътрешният министър.

Бъчварова добави, че не иска да ограничи правото на медиите и гражданите да бъдат информирани, но ситуацията при такива казуси е много особена. Дори да допуснем свръх мерки по-важното е, че гарантираме живота и здравето на гражданите, категорична е тя. „Знаехме кой е собственикът преди да предприемем последващите действия. Затова не смятахме, че имаме такъв тежък случай. Не мога да давам конкретна информация, за да си свършим работата, уточни Бъчварова.

Тя бе категорична, че няма причина да има опасения или колебания по отношение на капацитета на службите ни. Те от много отдавна са в готовност това да се случва и в момента го регламентираме разписано, смята вътрешният министър.

Интересен факт бе споменат от нея, а именно, че шефът на Летище София вчера не е знаел коя е тази негова служителка, която е излязла да говори, че има взривно устройство.