Външните министри за страните-членки на НАТО взеха решение да помогнат на Турция да защити границите си. Ситуацията по границата със Сирия е нестабилна и заради това ще бъде изпратена съответната военна техника, с която да се засили сигурността, предадоха световните информационни агенции след заседанието на Алианса.Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че очаква решението за това "до седмици". Той засегна и конфликта между Турция и Русия около сваления боен самолет Су-24, като призова и двете страни да намерят решение.

По време на 2-дневната си среща НАТО ще обсъди няколко основни теми, сред които ситуацията в Близкия Изток, военната криза в Сирия и тероризма. На пресконференция преди срещата, Столтенберг призна, че днес Пактът е изправен пред големи предизвикателства, сред които и заплахата "Ислямска държава".

По думите на генералния секретар след края на първия ден от срещата, срещу хибридната война, която се води в момента и заплашва НАТО, ще бъде отговорено с обединени сили, тъй като според правилата, ако една от страните-членки е заплашена, то това е заплаха срещу целия съюз.