Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в съда иска за отнемане на имущество срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров.

"За господин Бисеров вече производството е внесено в съда. Цената на иска е 1 980 000 лева, като реално обезпеченото имущество е на по-ниска стойност. Господин Бисеров сътрудничеше и част от нещата, които той подаде пред нас, бяха уважени", заяви председателят на комисията Пламен Георгиев пред националното радио.

Припомняме, че вчера Софийски градски съд оправда Бисеров на първа инстанция. Трите обвинения, повдигнати срещу него, бяха за данъчно престъпление, за недекларирани валутни сделки и за невярна декларация пред Сметната палата.

Вчера СГС наложи и запор на имущество на банкера Цветан Василев по искане на КОНПИ. "До февруари комисията трябва да внесе в съда иска за отнемането на имуществото на Василев. Огромен екип е ангажиран, даваме си ясна сметка, че такъв случай е абсолютен прецедент не само в дейността на комисията, а изобщо в цяла Европа. Един единствен случай имаха италианските колеги, те бяха наложили по-големи обезпечителни мерки от нас в един случай, който касае дейността на мафията, но те касаят много лица. Така, за едно лице да се наложат такива обезпечителни мерки е абсолютен прецедент", заяви Пламен Георгиев.

По думите му КОНПИ не може да гарантира, че производството ще приключи в законовите срокове. "От там нататък ще се увеличат ответниците. На гражданския съд може да му отнеме години", заяви Георгиев.

Той напомни още, че производствата за отнемане на незаконно придобито имущество не зависят от изхода на наказателните дела срещу проверяваните лица.