Нов хирургичен метод успява да доведе пациенти с диабет тип 2 до ремисия в 90% от случаите. Това означава, че след операцията пациентите нямат нужда от инсулин и орални хапчета за контрол на диабета. Не им се налага да приемат и медикаменти срещу холестерол и високо кръвно, които често съпътстват захарната болест, разказва д-р Турул Демирел от болница „Медикал Парк Газиосманпаша“ в Турция. Засега обещаващият нов метод се прилага само от десетина хирурзи в няколко държави по света.
Става въпрос за т. нар. илеална интерпозиционна операция, която представлява „изместване“ на червата. Това е лапароскопска (затворена) операция, която изисква много висок професионализъм, обяснява д-р Демирел. Подходяща е за пациенти с диабет тип 2, които са със запазен инсулинов резерв в панкреаса и са на възраст 18-65 години. Обикновено операцията продължава 3.5-6 часа, а пациентите се възстановяват за 5-6 дни след операцията и започват да се хранят по нормален начин.
Този тип хирургична намеса е различна от обичайно използваните до момента методи на бариатричната хирургия, прилагани при пациенти със затлъстяване и диабет. За разлика от тях, илеалната интерпозиционна операция може да се прилага и при пациенти с диабет, които нямат наднормено тегло, и не води до малабсорбция, т.е. неусвояване на хранителни вещества, посочва специалистът.
До момента д-р Турул Демирел е приложил новия метод при 41 пациенти с тежка форма на диабет. Преди това те са живели с диагнозата от 3 до 30 години. При всички са били налице лош контрол на кръвната захар и висока нужда от инсулин, а при голяма част от тях е имало и нарушения в работата на органите. След операцията 36 от пациентите са влезли в пълна ремисия, т.е. оставили са оралните си анти-диабетици и инсулина и са продължили да се хранят по нормален начин. При един от оперираните няма никакво подобрение, а при останалите приемът на лекарства значително е намалял и качеството на живот се е повишило, разказва д-р Демирел. „Резултатите до момента сочат, че с илеалната интерпозиционна операция успяваме да преборим диабета в 90% от случаите и мисля, че можем да оценим това като добро постижение“, допълва хирургът. Според него ефектът от операцията зависи от много фактори, сред които продължителността на заболяването, съпътстващи хронични болести, както и от редица семейни и генетични фактори. Колкото по-рано обаче се оперира пациентът, толкова по-високи са шансовете за успех, защото с всяка изминала година инсулиновият резерв в панкреаса може да намалее или да се изчерпи.
Към момента новият метод се прилага в няколко лечебни заведения в света - в Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция, уточнява д-р Турул Демирел от „Медикал Парк“.

Повече за Диабет тип 2: 
Диабетът е една от най-разпространените диагнози в наши дни. По данни на Световната здравна организация, около 347 млн. души в света страдат от диабет. Смята се, че диабетиците в България са над 500 000. Около 90% от тях са с диабет тип 2. При тази форма на болестта панкреасът произвежда хормона инсулин, но той или не е достатъчно, за да поддържа кръвната захар в нормални граници, или клетките в тялото не го използват правилно.
За съжаление, диабетът обикновено се влошава с времето, а дългосрочните усложнения включват сърдечносъдови проблеми, слепота, неврологични и бъбречни увреждания. Затова съвременната медицина е в търсене на алтернативни методи на лечение, с които да се постигне пълна ремисия и трайно решение на проблема.