НАТО покани Черна гора да започне преговори за присъединяване към алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"НАТО взе историческото решение за започване на преговори за присъединяване на Черна гора", каза той.

С поканата за започване на преговори към Черна гора общият брой на балканските държави, които ще членуват в алианса може да нарасне до 8. Още през далечната 1952 г. членове на НАТО стават Гърция и Турция. Това е само две години след създаването на пакта и е неговото първо разширяване. Трябва да мине повече от един век, да падне Желязната завеса и да се разпадне Варшавския договор, за да могат и останалите балкански страни да влязат в евроатлантическите структури.

През 2004 г. е най-голямото разширяване на пакта на Изток. Тогава негови членове стават България, Румъния и Словения. По-малко от едно десетилетие след това в НАТО влизат още Хърватия и Албания.

Единствените балкански страни, които са извън тази военно-политическа структура, която е определяна от експертите като най-успешния съюз, са Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Македония.

Последната е кандидат за членство и е изпълнила всички условия за това, но заради ветото на Гърция не може да се присъедини. През последната година и половина заради сложната международна обстановка - кризите в Украйна и Близкия изток - все повече експерти и политици, включително много американски, се обявяват за вдигане на гръцкото вето. Според тях то е контрапродуктивно и води до допълнителни проблеми за сигурността в региона на Балканите.

Черна гора е последната страна, която се отцепи от вече не съществуващата Югославия. Фактически с нейното излизане се разпадна и съюзната държава, създадена след Първата световна война. Подгорица има исторически много силни политически, културни и икономически връзки с Русия. Двете страни споделят една религия - православието. В продължение на векове черногорците са получавали сериозна финансова помощ от Москва. Русия има особен интерес към тази планинска държава със стратегически излаз на Адриатическо море. По същата причина тя представлява ценност и за НАТО.