Цел номер едно на повечето компании е да стимулират служителите си, така че да изградят един по-добре мотивиран и ефективно работещ екип. И повечето от тях залагат на познатия модел на 8-часов работен ден. Основателят на компанията Buffer Лео Видрих, която се грижи за оптимизацията на редица големи сайтове в САЩ и не само, разсъждава върху въпроса как човек може да бъде по-продуктивен на работа и при по-дълъг работен ден.

Първото нещо, когато започнахме да наемаме хора за своя екип, беше да премахнем правилото за 8-часовия работен ден. Защо ли? Възприемахме го като нещо неестествено и нещо, което може да убие продуктивността”, коментира той, цитиран в публикация на Световния икономически форум.

Все пак е трудно да се посочи оптимално време, в което човек може да е достатъчно концентриран и мотивиран, за да върши ангажиментите си в офиса на пълни обороти. Още по-сложно е, като се има предвид, че да, наистина повечето хора и в България работят между 8 и 9 часа на ден, но други прекарват в службата си дори по 15 часа.

От къде идва историята на 8-часовия работен ден?

Нейното раждане е в зората на индустриалната революция. В края на 18 век работодателите са искали да максимизират работния процес, който да не бъде прекъсван и да продължава по 24 часа в седмицата. Тогава хората сепрекарвали между 10 и 16 часа в предприятията.

Британецът Робърт Оуен обаче стартирал кампания, чиято цел била работният ден да се намали до не повече от 8 часа. Нейният слоган бил: “Осем часа труд, осем часа отмора, осем часа сън”. Една от първите световно известна компания, която въвежда това изискване, е американският автомобилен производител Ford.

Причината и днес да се работи 8 часа на ден не е базирана на някаква конкретна причина, а по-скоро на практика отпреди векове, която е била подходяща за труда във фабрики. Според много експерти обаче тя не е приложима към днешната „креативна” икономика.

Според автора Тони Шварц днес е важно работещите да оптимизират своята енергия, а не времето си в офиса. Той обяснява, че е необходимо всеки ден да се справяме и да се грижим, за да имаме четири различни типа енергия –физическа енергия, свързана със здравословното състояние; емоционална енергия, свързана с това дали се чувстваме щастливи; ментална енергия, свързана с това дали можем да се фокусираме и духовна енергия, свързана с целта на това, което вършим.

Как да имаме по-ефективен работен ден?

За да постигнем тази цел трябва да се фокусираме върху своя ритъм на работа. Изследванията показват, че хората могат да бъдат съсредоточени върху една задача между 90 и 120 минути. След това е необходима почивка от 20-30 минути, за да се подготвят за решаването на следващата такава. Така че вероятно трябва да си зададем не въпроса: „Какво мога да свърша за 8 часа?”, а „Какво мога да свърша за 90 минути?”.

Позовавайки се на различни проучвания от компанията Buffer, спомената по-горе, са изработили четири стъпки за по-добра продуктивност на работното място. Какво предлагат те ще можете да прочетете в продължението на статията утре.