Хакерската група „Анонимните” обяви, че американската компания “CloudFlare” предоставя киберзащита на сайтовете на „Ислямска държава”. Разкритието е част от войната, която хакерите обявиха на терористите след атентатите в Париж на 13 ноември, съобщава „Гардиън”.“CloudFlare” е основана през 2009 г. в Калифорния, а основната специалност на компанията е предоставянето хостинг и защита срещу DDoS атаки. 

Преди няколко години “Wall Street Journal” номинира “CloudFlare” за една от най-иновативните интернет компании, а и до днес специализираните медии поставят калифорнийците в челните места на своите класации. 

Въпреки това, „CloudFlare” има спорен имидж, а обвинението отправено, от „Анонимните” не е първото такова. 

През 2011 година компанията става известна с това, че предоставя киберзащита на хакерската група LulzSec. 

LulzSec е считана за конкурентни на „Анонимните” хакери, като двете групи имат доста противоречиви взаимоотношения, включващи както помощ, така и предателство. 

Хакерите от LulzSec стават известни предимно с атаките си срещу Рупърт Мърдок, но са извършвали и кибер нападения и срещу сайтовете на ФБР, ЦРУ и Пентагона.

CloudFlare хоства сайтовете на LulzSec и предоставя защита срещу DDoS атаките извършвани през 2011 от разузнавателните служби на САЩ над хакерите. 

Въпреки това по думите на изпълнителният директор на CloudFlare Матю Принс, компанията е имала приятели в разузнавателните среди, които са били гневни от защитата на LilzSec. 

В началото на 2015 година стана ясно, че топ 3 от чат стаите използвани за онлайн комуникация от „Ислямска държава” са пазени от CloudFlare, въпреки това обаче САЩ не са поискали компанията да преустанови дейността си. 

„CloudFlare защитава сайтовете на ИДИЛ от хакерски атаки. Всеки път, когато се опитваме да свалим определен сайт, свързан с „Ислямска държава”, CloudFlare се намесва и ни пречи”, съобщават хактивистите „Анонимните”. „Тази компания защитава поне 40 ислямистки сайта, от които 37 откровено пропагандират тероризъм”, твърдят те.

„Освен това някои сайтовете имат и свои форуми, където потенциалните терористи получават технически съвети”, заявяват хакерите.