„След като се знае, че дадено животно може да доведе до кръвосмешение, то не трябва да се развъжда. Непросто не го убиваш като се роди момче, държиш го 6 месеца за да привлича публика и след това го убиваш. Цинизма на това деяние е огромен и поставя под съмнение цялата концепция на зоопарковете", категорична е природозащитничката Стела Райчева пред Нова телевизия.

„Това, което се случи в Копенхаген, е практика на немалко скандинавски зоопаркове, като има екзотично животно, което е починало или е убито от тях, да има публични аутопсии. Поразителното е, че родителите наистина водят децата си там. Това се е случило в точен ден и час, било е предварително обявено", допълни тя.

В неделя ръководството на зоопарк в Копенхаген умъртви абсолютно здрав млад жираф пред погледите на малки деца. Това предизвика вълна от реакции по цял свят. Специалисти обосноваха жестокото си решение с аргумента, че занапред животното можело да създаде генетически болно потомство, а кастрирането е много жестоко като метод.

Природозащитници, медии и политици осъдиха убийството на животното като акт на крайна и безмилостна жестокост.

Директорът на зоологическата градина в Дания обясни защо го е направил. „Дадохме на жирафа Мариус малко ръжен хляб. Аз изчаках да се наведе и го прострелях в главата. Той изобщо не е усетил какво става. Получи си хляба и в следващата секунда беше мъртъв", заяви той.

"До момента подобна евтаназия в Софийския зоопарк не е правена", заяви директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов. „Българското законодателство допуска евтаназия единствено когато животното е болно от неизлечима болест. Тя се извършва с ветеринарно-медицински препарати от лицензиран ветеринарен лекар", добави той.

„Това, което ни шокира при случая в Копенхаген, е че той е бил умъртвен пред очите на много деца. Зоопарка освен опознователна дейност, трябва да има и възпитателна. Не може да се направи аутопсия или разчленяване на животно пред хора. Това се прави в аутопсионна зала", категоричен е д-р Иванов. Той призна, че се очаква скоро и посетителите на Софийския зоопарк да могат да видят двойка жирафи.