Британците са най-дебелите хора в Европа. Това се дължи на студения климат, показва ново изследване.

Според учените, стомашни бактерии повишават риска от затлъстяване в местата по света с по-ниски температури. Това вероятно обяснява защо почти една четвърт от жените и повече от 22% от мъжете във Великобритания страдат от наднормено тегло.

Затлъстяването при хората е свързано с два вида бактерии в червата- бактероидити и фирмикути. Хората с наднормено тегло имат повече от втория вид и по-малко от първия.

Проучване сред 1020 здрави хора от 23 държави показва, че в организма на хората, които живеят по-далеч от Екватора има повече "лоши" микроби и по-малко микроби, които разграждат мазнините.

"Открихме, че хората, които живеят в по-студените региони, са по-склонни към затлъстяване, свързано с микробиологията в червата, в сравнение с хората в по-топли региони на земята. Това означава, че "полезната микрофлора" може да има различен състав в различните географски региони", казва ръководителят на изследването Таичи Сузуки.

Предишни американски изследвания върху лабораторни мишки, създадени като генетично затлъстели, показват, че относителния дял на бактероидитите в сравнение с фирмикутите също е по-малък. Две групи лабораторни животни без чревни бактерии са били инжектирани с двата вида бактерии. И двете групи са натрупали тегло, но теглото при групата с фирмикути е значително по-голямо.

Според учените, преобладаващият тип бактерии при затлъстелите хора е по-ефективен за извличане на енергийните вещества в храната. Вероятно подобно на животните, хората в по-студените части на земята произвеждат повече енергия и натрупват повече мазнини в сравнение с тези в по-топлите райони като адаптиране към климатичните условия.