Нова технология на американската Национална космическа агенция (NASA) може да помогне на учените да засекат живот на други планети, пише Space. Устройството, наречено “химически лаптоп” е малка, преносима лаборатория, чието предназначение е да направи събирането на данни по-лесно и по-бързо от когато й да било преди.Лаптопът, който в момента се разработва в Лабораторията за реактивно задвижване в Пасадена, Калифорния, е химичен анализатор за засичане както на аминокиселини така и на мастни киселини, често наричани “градивни части на живота”, на извънземна територия. Аминокиселините се свързват, образувайки протеини, които са жизненоважни за почти всички процеси в клетката, а мастните киселини са ключова част от клетъчната мембрана, затова изследователите смятат, че засичането на амино- и мастни киселини може да покаже наличието на живот в настоящето или миналото. 

Въпреки че е с размерите на лаптоп, устройството съвсем не е като преносимите компютри в магазините. То е значително по-дебело, тъй като в него се съдържат компоненти за химични анализи. Вероятно най-голямата разлика обаче е, че работата на този лаптоп не се нарушава при намокряне. Всъщност той се нуждае от вода, за да функционира, предава Фокус.

“Това може да бъде особено полезно за ледени планети като луната на Сатурн Енцелад и луната на Юпитер Европа,” казва Джесика Криймър. “Всичко, което трябва да се направи е да се разтопи парченце лед, за да се изследва и анализира директно,” допълва тя. 

Устройството разчита на технология, подобна на еспресо машина, за да анализира проби. То взима течна или замръзнала проба, поставя я в тръба с вода в течно състояние и я нагрява над 100 градуса по Целзий. След това пробата се смесва с флуоресцентно багрило, което се свръзва с амино- и мастни киселини. 

Екипът е тествал лаптопа миналата година в съоръжение, имитиращо условията на Марс, а скоро предстои тест в пустинята Атакама в Чили. Изпитанията са част от подготовката за експедиции до други светове като Марс и спътника на Юпитер Европа.