Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни тематични проверки заради наближаващите празници Никулден, Студентски празник, Коледни и Новогодишни празници, както и за зимния туристически сезон.
Това заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ. Той изтъкна, че целта на извънредните проверки е да се гарантира безопасността на предлаганите храни, за да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на храни по време на празниците.
Д-р Кулински съобщи, че от 3 до 6 декември инспекторите на БАБХ ще извършват проверки по повод Никулден. „Ще се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения обществено хранене. Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение“, посочи той и подчерта, че целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите.
Директорът на дирекция „Контрол на храните“ призова хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. „Предвиждаме извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене преди и по време на Студентския празник“, каза д-р Кулински. Той поясни, че ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.
Д-р Кулински отбеляза, че БАБХ ще извършва и засилени проверки в зимните ни курорти, които ще започнат от 9 декември и ще продължат до края на сезона. „Инспектори ще се срещнат с бизнеса в тези курорти, за да разяснят какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата година и да вземат съответни мерки за да гарантираме безопасността на туристите по отношение на храненето“, каза още той.
По традиция по време на Коледните и Новогодишни празници инспекторите на БАБХ извършват извънредни проверки на обекти за търговия и предлагане на храна на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, съобщават от агенцията.