От дюлята нищо не се изхвърля, казва народът ни, защото от дълбока древност са известни лечебните свойства на ароматния, мъхест плод. Семките помагат при кашлица, листата понижават кръвното, а плодовете подмладяват.
Дюлята е трайна, съхранява се на хладно цяла зима и е добре да се запасите, защото помага при редица здравословни проблеми. Семките действат отхрачващо при бронхити и кашлица, облекчават язвата на стомаха. Изсушават се и се приготвя запарка от чаена лъжичка семки, които киснат половин час в 300 мл. вряла вода. За компреси при възпаление на устната кухина и афти се ползва образуваната слуз след накисването на чаена лъжичка семки в 100 мл. вода. От нея може да се пие преди вземането на антибиотици, защото намалява дразненето на стомаха.
Гъста отвара от листата на плода понижава кръвното налягане. От нея могат да се приемат по 2 чаени чаши дневно, разделени на четири приема. В народната медицина плодовете се използват като запичащо средство - пресни или печени, сварени на компот или нектар.
Мъхът на дюлята действа кръвоспиращо. Прави се студена настойка от парчетата на една дюля с мъха, накиснати за няколко часа в чаена чаша вода. След като се прецеди се пие 3 пъти дневно. Настойката се използва при храчене на кръв или маточни кръвотечения.
Лосион и маска от дюли са чудесни за мазна кожа. Те са истински балсам за стареещо лице. Маската се приготвя от свежи, настъргани дюли, които се нанасят върху лицето. Престояват 15 минути и лицето се измива с хладка вода.