Регулациите на дейността на търговските вериги водят до драстично повишаване на цените. Това каза пред bTV изпълнителният директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев по повод острите критики към сектора, отправени вчера от премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева.

Припомняме, че на срещата на правителството с бизнеса вчера Орешарски се усъмни, че при доставките има схеми за източване на ДДС, а Даниела Бобева съобщи за готвени законови промени за сектора.

Йордан Матеев даде пример с Франция, като заяви, че там при въвеждането на регулация цените на стоките се покачили – с 8% за няколко години, докато в същото време цените в Германия се понижили.

Той се застъпи за саморегулация на бранша, като се позова на протичащи в Евросъюза процеси. Според него саморегулацията трябва да замени готвените законови промени, а ако има все пак законодателство за отношенията между търговци и доставчици – то да е на ниво ЕС. В България има Търговски закон, а споровете могат да се решават в съда, допълни Матеев.

По повод продължаващите с години обвинения на производителите, че веригите им извиват ръцете, като настояват за все по-големи отстъпки, Матеев отговори, че можем да говорим за изнудване, когато има монопол, а търговските вериги държат една трета от пазара. Според Матеев през последните 15 години секторът е допринесъл за изсветляването на българската икономика, а от неплащането на ДДС страдат всички коректни фирми в България.

Той отрече обвиненията, че търговците не третират еднакво чуждестранните и българските производители и отговори, че всички трябва да имат свобода да сключват договори така, че потребителите да получат най-добрата услуга на най-ниска цена. Матеев посочи като реални проблеми високата цена на електроенергията за бизнеса, високите лихви по кредитите и сивия сектор.

Често не се разбира, че търговската верига продава търговски услуги. Важният въпрос е не дали въвеждат една или друга такса, а дали има конкуренция, която да доведе до най-добри условия за всички, поясни Матеев.

Изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България” Пламен Грозданов предлага  да се намери форма на регулация за сектора, която да комбинира регулативен режим и саморегулация.

„Преди 5 години беше табу да се говори срещу търговските вериги. Те придобиха такава огромна пазарна сила, че сега, ако има конкуренция, тя е между тях, но не и по отношение на доставчиците”, заяви Грозданов. Според него между веригите и доставчиците няма преговори, а условия, които доставчиците или приемат, или затварят бизнеса си.

Грозданов попита на какъв пазарен принцип всяка година от производителите се искат все по-големи отстъпки. Ние не търсим конфронтация, а начин да се работи на пазара, обясни той.

От „Произведено в България” предлагат да има една нулева година по отношение на отстъпките, искани от производителите.

Йордан Матеев допълни, че КЗК досега не е доказвала картел при търговските вериги, а само при някои производители. Според него веригите работят в условията на конкуренция.