Има вероятност Турция да затвори Босфора да руски кораби. Президентът Реджеп Тайип Ердоган може да изостри ситуацията и да затвори протока за руски търговски и товарни кораби. Такова предположение изказва политологът Леонид Крутаков, цитиран от Bloknot.ru. Нещо повече - в случая няма да помогнат нито съответните международни спогодби, нито конвенцията от Монтрьо, както и други документи, които ограничават правата на Турция по този въпрос."Става дума за това, че в същата тази конвенция от Монтрьо има много условия, при които Турция може да си позволи подобна стъпка и да затвори достъпа до проливите си. Например, ако тя се явява воюваща държава или е заплашена с война, то е крайно сложно да се дефинира какво точно означава "заплаха". Т.е. в документа се съдържат не само санитарните и пр. норми, но и ограничения, според които Турция има право да не пропуска през контролираните от нея проливи морските съдове на други държави", пояснява политологът.

Крутаков обръща внимание и на факта, че Турция остава единственият регулатор по вода в региона и всички въпроси, свързани с преминаването на кораби през проливите, се разрешават с оглед вътрешния интерес. 

"Турция може и без да затваря проливите си да създаде достатъчно непоносими условия за преминаването на товарни и търговски кораби", смята още политологът и допълва: "Например заради "санитарни нарушения" може да се образува километрова "опашка", в сравнение с която "тапите" в пиковия час в Москва ще се сторят детска играчка. Струва си да се отбележи, че във връзка с ученията на турската брегова охрана в Мраморно море, руските търговки кораби са принудени да изчакват няколко часа, докато получат разрешение да преминат пролива".

Както е известно, отношенията между Русия и Турция се обтегнаха, след като турски F-16 свали руски бомбардировач Су-24. Русия нарече инцидента "удар в гърба" и предприе мащабни икономически санкции срещу Турция.