Германският кабинет одобри участието на въоръжени сили на страната в бойни действия срещу „Ислямска държава” в Близкия изток. Предстои мерките да бъдат одобрени от парламента.

Максималният брой на военнослужещи, които могат да се включат в мисии в Сирия и Ирак е 1200 души. Мисията е ограничена в срок до една година, но може да бъде удължена, съобщи ТАСС. При тази й численост, това е най-голямата германска военна операция след изтеглянето на страната от Афганистан.

Според информация на АФП Германия ще участва и с разузнавателни самолети и военноморска фрегата в отговор на искането на Франция за подкрепа от ЕС в борбата с „Ислямска държава” след терористичните атентат в Париж миналия месец.

Германското съдействие в борбата срещу тероризма ще цели да подкрепи Франция, Ирак и международната коалиция срещу „Ислямска държава”, се казва в решението на правителството, което е видяно от кореспондент на АФП.

Едногодишната мисия ще струва 134 милиона евро и може да бъде удължена догодина.

Преди гласуването в кабинета външният министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че е възможно борбата да е продължителна.
„Правим каквото е необходимо от военна гледна точка, и каквото можем да подкрепим политически,” заяви той пред „Билд”. „Нужно ни е търпение срещу враг като „Ислямска държава”,” допълни Щайнмайер.

Засега няма определена дата за гласуване на решението в парламента, но одобрението се счита за гарантирано, след като коалицията на канцлера Ангела Меркел има мнозинство.