Постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко обвини алианса, че „политически е прикрил” Анкара при инцидента със сваления от турските военни руски Су-24, който наруши въздушното пространство на Турция, предадоха информационните агенции. "НАТО не даде принципна оценка на това противоправно деяние и така всъщност политически прикри Анкара – членка на алианса, и затова носи отговорност за инцидента", заяви Грушко, цитиран от агенция ТАСС.Грушко смята, че версията на турската страна за обстоятелствата около свалянето на руския бомбардировач, не съответства на регламентите на НАТО.

„Според изявленията на Анкара, пилотите даже не са знаели чий е самолетът, който е нарушил въздушното пространство. Как и на какво основание е било взето решението за изстрелване на ракета аз поразяване на самолета, намиращ се в сирийското въздушно пространство и не представляващ никаква заплаха за Турция, в НАТО предпочитат да не се задълбочават. Ясно защо”, каза още Грушко.

Припомняме, на 24 ноември руски бомбардировач Су-24 навлезе в турското въздушно пространство и беше свален от Турция, след отправени неколкократни предупреждения да промени курса си. Руският екипаж не е дал отговор на нито един от призивите, отправени от турските военни. Самолетът се разби на територията на Сирия, което предизвика обвинения от страна на Москва, че турската страна е действала неправомерно.

От началото на руската военна намеса в Сирия турското въздушно пространство беше нарушавано многократно от руски самолети, което доведе до предупреждения то страна на Анкара.

От страна на НАТО беше изразена категорична позиция, че Турция има право да защитава въздушното си пространство, както и че всички съюзници на Анкара в рамките на алианса подкрепят това право на турската страна.