Мога да отчета, че съпоставимо с предходните години, 2015 година е най-успешна за ГЕРБ като присъствие в местната власт. Преди проблем беше слабото ни присъствие в малките населени места, но сега имаме 1020 кметове на малки населени места, което е двойно увеличение на резултата ни.
Най-големият успех, който постигнахме, са 129 кметове на общини – увеличение с 35 кмета от 2011 година. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, който представи анализ на резултатите на ГЕРБ от местни избори 2015 г. в присъствието на кметовете, избрани с листата на ГЕРБ, съобщиха от партийния пресцентър. Като основен проблем Цветанов посочи големия брой недействителни бюлетини. „На тези избори имаме 458 000 недействителни бюлетини за общински съветници – това са гласоподаватели, които не са отчетени. Като най-голяма партия, ГЕРБ се е лишила от една сериозна бройка общински съветници”, отбеляза той.
Зам.-председателят на ГЕРБ призова да се намали напрежението с коалиционните партньори, което е имало на места по време на предизборната кампания. „Искаме да бъдем партньорите с представителите на общинската власт и да работим заедно”, обясни Цветанов. Той обяви, че в предстоящите няколко месеца са планирани посещения във всяка една област, за да бъдат направени детайлни разбори на резултатите по места. „Сега е нужна сериозна и активна работа. Всички кметове и общински съветници трябва да допринесат за подобряване на работата на местно ниво. Общинските съвети трябва да са функционални и да подпомагат кмета. Ще провеждаме и регионални кръгли маси с евродепутатите от ГЕРБ, с цел развитие на регионите”, заяви Цветанов.
Той посочи, че наистина е удовлетворен от постигнатия резултат в Петрич, където ГЕРБ има една много добре мотивирана структура. „Петя Аврамова и Калин Каменов дадоха нестандартно решение за ситуацията във Враца. Един успял млад човек, какъвто е Калин Каменов, даде стимул на младите хора да излязат и да гласуват. Трябва да дадем тласък на целия регион – в Монтана и Видин също колегите се представиха отлично“, каза Цветанов. Той подчерта, че всичко, което се случва в Кърджалийска област, е благодарение на енергията, която дава Цвета Караянчева. „Не забравяйте връзката с хората – това е разковничето към успеха“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.
Като слаб резултат Цветан Цветанов посочи Добрич. „Това е областта, която се представи най-зле на изборите, за съжаление. Всички мислехме, че Детелина Николова е безспорният лидер в Добрич – нищо не водеше до това, което се случи на изборите. Трябва да възродим доброто име на Добричка област. Нужно е да запазим поне на 30% ентусиазма на срещите, които направихме по време на предизборната кампания. Трябва да бъдете сред хората и да бъдете инициатори на идеи“, обясни Цветанов. Той поздрави Шуменската организация на ГЕРБ за пробива, който е направила в тази трудна област. „В област Сливен успяхме да победим, което показва сила и стил- поздравления за всички, които пробиха на места, където беше много трудно и дори немислимо да победим преди години. Стефан Радев започна от разпознаваемост нула и постигна успешен резултат“, каза Цветанов.
Според него областният координатор на ГЕРБ в Хасково Делян Добрев и новият кмет Добри Беливанов са постигнали една наистина историческа победа. „В Хасково започнахме от нулата и успяхме да победим – постигнахме демокрация в Хасково. От учредяването на ГЕРБ, най-зареденото предизборното събитие, което сме провеждали, беше това на площада в Хасково през тази кампания“, посочи той. Цветанов заяви, че ГЕРБ е върнала доверието към организацията във Видин. „Много трудно се правят политики в Северозапада, но съм убеден, че с общи усилия ще постигнем добър резултат“, каза зам.-председателят на ГЕРБ. Цветанов благодари на областния координатор на ГЕРБ в София област Галя Георгиева за положените усилия да върне духа в областта. „Най-голям е успехът на ГЕРБ в Габрово и Ямбол – имаме 4 от 4 общини. В Русе имаме 6 от 8 общини. Убеден съм, че на следващите избори ще имаме 8 от 8“, подчерта Цветанов.
Цветан Цветанов благодари и на структурата на ГЕРБ в Пазарджик за постигнатите победи, но обясни, че там Найден Шопов трябва да положи големи усилия. „Постигнахме голяма победа и в Лом, благодаря на Пенка, че стана част от силния отбор на ГЕРБ. Петър Паунов от Кюстендил също вече е част от ГЕРБ“, каза Цветанов. Той пожела успешни мандати на всички кметове. „Изборите бяха спечелени с много труд и много всеотдайност – по-трудният период предстои с новия мандат от четири години”, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.