Този който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици – трябва ли други да му плащат лечението. Това е първопричината да сме на първо место по брой инфаркти и инсулти.
Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференция „Власт, лекари, и пациенти – заедно в реформата”.
Начинът, по който ние живеем ни носи инсулти и инфаркти. И личната дисциплина, подчерта Борисов и препоръча на родителите да не купуват по два сладоледа на децата си.
„Ние продължаваме тази практика да даваме пари, за да покажем, че здравеопазването е приоритет. Не е тайна за никого, че сладко се печели от лекарства”, подчерта премиерът като уточни, че подкрепя реформите в здравеопазването. Сега спестяваме 100 млн. - това показва че министърът работи в правилна посока. Борисов увери, че здравният министър има пълната му подкрепа в провежданите реформи. Като цяло реформата е добра и има моята подкрепа, каза Борисов.
Винаги, когато на едни бизнесът им намалее ще бъдат нещастни. Но в живота щастието на едни се гради върху нещастието на други, обобщи той.
Не може едни болници да работят по всички теми, а други само по тези, които са високо платени. Не може в здравеопазването да се харчат милиарди години наред повече, а да отчитаме по-висока смъртност и заболеваемост, каза премиерът.
Не може да продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината – като се започне от шофьорите по пътищата. Сложете хиляда убити и средно около 10 хиляди тежко ранени от ПТП, каза той. Според Борисов не би трябвало разходите по лечението да са от здравни вноски, а от застрахователите. По пътищата хиляди загиват. Колко струва да оперираш един след тежка катастрофа. Ние ще толерираме ли тези хора, които благодарение на това че се правят на бабаити, ние трябва да извадим от джобовете стотици милиони - за това че иска някой да се прави на бабаит, коментира премиерът.