Може да си мислите, че знаете всичко за летенето със самолет: от разочароващото ограничение за ръчен багаж до надутите цени на не особено добрата самолетна храна.

Има обаче някои неща, относно които дори и най-често пътуващите и най-лоялни клиенти на дадена авиокомпания не знаят. Подгответе се да разберете факти за въздушния транспорт, за които никога не сте чували.

1. Пилотите ядат различна храна
Докато на вас ще ви бъде поднесена една доста безвкусна храна, пилотите се наслаждават на отделно приготвени ястия, за да се гарантира, че няма да се разболеят.

2. Черната кутия не е неразрушима
Независимо какво показват по филмите, черната кутия на самолета може да бъде унищожена от пожар или силен натиск, както повечето направени от човека материали.

3. Има таен код при отвличане на самолет
Ако самолетът се приземи, след като е бил отвлечен, пилотите ще пуснат задкрилките на крилата нагоре (тези, които се използват за забавяне на скоростта при кацане). Това е сигнал, че нещо не е наред в самолета.

4. Ще припаднете, ако не използвате кислородната си маска
Това може да ви звучи като общи приказки, но ако кислородът в самолета намалява, докато е на голяма надморска височина, ще изгубите съзнание за около 15-30 секунди, ако не си сложите кислородната маска.

5. Не пийте вода в самолета
Освен, ако водата не е директно от бутилка, тогава по-добре я избегнете. Всичката вода в самолета се обработва с химикали, за да се гарантира, че няма микроби в нея. Това важи и за кафето и чая.

6. Малко вероятно е самолетът да катастрофира по средата на полета
На-често инцидентите със самолети се случват по време на излитане и кацане.

7. Турболенцията не е нещо, за което да се тревожите
Въздушното течение е моментен издигащ се въздух, обикновено намиращ се в един облак. Турболенцията не е нещо, от което да се притеснявате.

8. Използването на електроника няма да навреди
Няма убедителни доказателства, че използването на електронни устройства по време на полет оказва някакво влияние върху самолета. Съветваме ви обаче да изключвате устройствата си, тъй като иначе ще си имате проблеми с екипажа.

9. Забравят знака за поставяне на коланите
Понякога пилотите забравят да изключат сигнализацията за поставяне на предпазните колани на пътниците и те си стоят с тях дори и по време на съвсем безпроблемни полети.

Чувството за хумор пък винаги е много полезно. Преди време една стюардеса забавляваше пасажерите с танцови умения. Припомнете си случая във видеото: