Папа Франциск алармира, че светът е на прага на самоубийството заради затоплянето на климата и че международната общност, събрала се на конференцията за климата в Париж, трябва да действа сега или никога, информира „Франс прес”, цитирана от news.bg. „Не съм уверен в резултатите на срещата за климата, но това, което мога да кажа, е, че трябва да се действа сега или никога”, коментира папата пред журналисти в самолета на връщане в Рим след обиколката си в Африка.След конференцията в Киото през 1997 г. не е постигнато много, а всяка година проблемите стават по-тежки, а сега изглежда сме на прага на самоубийството, подчерта папата. 
"Почти всички, които се намират в Париж, искат да направят нещо. Вярвам, че ще го направят, имат добрата воля и се моля за това", добави той.

Папа Франциск се ангажира сериозно в борбата срещу затоплянето на климата, на което посвети послание до католиците през пролетта.

Главата на римокатолическата църква осъди и фундаментализма, заявявайки, че той не е част от религията, а е болест на всички религии. "Фундаментализмът е винаги трагедия. Той не е религиозен, в него няма Бог, той е идолопоклонничество", добави Франциск и изтъкна: "Ние, католиците, също имаме някои, даже много фундаменталисти. Те вярват, че знаят абсолютната истина и хулят другите с клевети, правят зло. И казвам това, защото това е моята Църква", подчерта той.

"Катерина Медичи не е била светица", заяви категорично папата. Френската кралица остава в историята с това, че разпорежда клането на протестанти през Вартоломеевата нощ.