Турция свали руския военен самолет, за да защити търговията на „Ислямска държава" с петрола, каза руският президент Владимир Путин.
Той отговори на въпроси на журналисти след участието в откритата днес в Париж световна среща за климата.
„Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция“, заяви Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в Сирия.
„Сега ние получаваме допълнителни данни, които потвърждават, че от нефтените находища, контролирани от ИД, този нефт в промишлени мащаби влиза в Турция“, каза той. По думите му нефтът се превозва към пристанищата, откъдето се товари на танкери. „Защитата на туркмените (сирийските) е само предлог“, убеден е Путин.
"Всички ние и лично аз много съжаляваме, защото аз лично направих твърде много за изграждането на тези отношения (с Турция) в продължение на един дълъг период от време. Но има проблеми, които възникнаха отдавна и които се опитвахме да разрешим в диалог с нашите турски партньори", подчерта още той.
В същото време турският президент Реджер Ердоган, който също участва на форума в Париж, заяви, че ще подаде оставка, ако се докаже, че страната му е купувал нефт от терористите в Сирия.
Владимир Путин разкри и подробности от 30-минутната си среща с американския президент Барак Обама, проведена в рамките на форума във френската столица.
Има разбиране с американския президент Барак Обама за политическото регулиране в Сирия, посочи Владимир Путин. Двамата са говорили за списъка с терористичните организации, действащи в Сирия, и за тактиката на съвместните действия. "Като цяло има разбиране накъде трябва да се върви. Ако говорим за политическо регулиране, то трябва да се работи върху нова конституция, върху нови избори и контрола върху техния резултат“, изтъкна Путин.
На свой ред американският президент Барак Обама изрази съжаление заради инцидента с руския самолет Су-24, информира руският президентски говорител Дмитрий Песков.
Според него „Сирия бе обсъдена в нюанси, Путин и Обама се изказаха за придвижване напред към началото на политическото регулиране“. „Говориха също и за Украйна, отбелязвайки необходимостта от най-бързо реализиране на Минските споразумения“.
Песков уточни, че срещата между двамата президенти бе съгласувана тази сутрин. Тя продължи половин час и според неговата оценка „бе достатъчно наситена“.
Според агенция Ройтерс американският президент казал на Путин, че Асад трябва да напусне поста в рамките на политическия преход в Сирия. Обама „подчерта дипломатическото решение на кризата в Украйна“ и повтори позицията на Вашингтон, че „санкциите спрямо Русия може да бъдат отменени при изпълнение на Минските договорености от Москва“, заяви представител на Белия дом.
30-минутна среща премина при закрити врата, без присъствието на журналисти.
Срещата не беше предвиждана предварително и страните не са се уговаряли за провеждането й. Но президентите решиха да се възползват от международната конференция, за да обсъдят актуални проблеми в двустранен формат.
Предишната среща на Путин и Обама бе преди две седмица на срещата на Г-20 в Анталия, Турция. Тя продължи 20-на минути. Тогава срещата също не бе официална и протече в почивките между заседанията. Последните пълноценни преговори между Путин и Обама се проведоха в края на септември в Ню Йорк в рамките на юбилейната сесия на Общото събрание на ООН.
Терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за своето придвижване, но Анкара не реагира на загрижеността на Москва в това отношение, заяви още Владимир Путин. "Ние отдавна искахме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, които воюваха и се опитваха да воюват с нас с оръжие в ръка в отделни региони на Русия, включително в Северен Кавказ, се появяват на територията на Турция", каза Путин. Москва е настоявала Анкара "да прекрати тази практика". "Освен това, ние установяваме, че те се намират на територията на Турската република, живеят в охранявани от спецслужбите и полицията райони, а след това използвайки безвизовия режим, се появяват отново на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях", добави той.
Президентът на Русия каза, че тези проблеми са назрявали отдавна и Москва нееднократно е повдигала въпроса за тях на ниво спецслужби по т. нар. партньорски канали, на ниво външни министри и на висше политическо равнище. "За съжаление ние не виждаме партньорска реакция на нашата загриженост", констатира той. Путин призна, че много съжалява за загубата на високото равнище на руско-турските отношения. "Мисля, че всички ние съжаляваме, и аз лично съжалявам, тъй като лично съм направил много за изграждането на тези отношения в продължение на много време. Има обаче проблеми, които са възникнали отдавна и които сме се опитвали да решим в диалог с нашите турски партньори. Жалко, че се налага да се решават в такава обстановка, но вината за това не е наша, не е наш и изборът", подчерта руският държавен глава
Днес бе проведен телефонен разговор между началник щабът на руската армия ген. Валерий Герасимов и председателя на Комитета на началник щабовете на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд. Разговорът се проведе по инициатива на американската страна. „Обсъдени бяха въпроси, свързани с действията на Русия и оглавяваната от САЩ международна коалиция по борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия“, уточни прес службата на руското Министерство на отбраната.
Герасимов и Дънфорд се договориха да продължат двустранните контакти.