Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че е готов да си подаде оставката, ако се потвърдят твърденията, че Турция купувала нефт от терористичната ислямистка групировка "Ислямска държава".
Той нарече подобни твърдения "неморални". "Ние не сме толкова безчестни, че да купуваме нефт от терористите. Ако такова нещо бъде доказано, аз ще напусна поста си. Ако има каквито и да е било доказателства, нека ги покажат да ги видим", каза той, цитиран от ТАСС. "Говоря напълно директно. Ако подобни факти бъдат потвърдени, аз няма да остана на поста си. При това питам уважаемия Путин, ще остане ли той на своя". Това заяви Ердоган пред журналисти в Париж по повод изявления на руското ръководство, че Турция е свързана с контрабандата на нефт от контролираните от ИД райони в Сирия с финансиране на терористите.
БГНЕС припомня, че руският президент Владимир Путин заяви, че Турция е свалила руския военен самолет, за да защити търговията на „Ислямска държава" с петрола. „Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция“, заяви Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в Сирия. „Сега ние получаваме допълнителни данни, които потвърждават, че от нефтените находища, контролирани от ИД, този нефт в промишлени мащаби влиза в Турция“, каза той. По думите му нефтът се превозва към пристанищата, откъдето се товари на танкери. „Защитата на туркмените (сирийските) е само предлог“, убеден е Путин.