Руските бомбардировачи Су-34 за първи път излетяха за бойна задача в Сирия не само с бомби, но и с ракети "въздух-въздух" с малък и среден радиус на действие за защита, съобщи представителят на Въздушно-космическите сили на Русия полк. Игор Климов."Руските изтребители -бомбардировачи Су-34 днес за първи път излетяха на задача не само с авиационните бомби ОФАБ-500 и КАБ-500, но и с ракети "въздух-въздух" с малък и среден обсег. Самолетите са снабдени с ракети за защита", каза Климов, цитиран от ТАСС.

По думите му, ракетите са способни да поразяват от въздуха цели на разстояние до 60 километра. 

Какви ракети носи Су-34

В състава на номенклатурата влизат ракети "въздух-въздух" с малък обсег Р-73 (AA-11 Archer, по классификацията на НАТО) и среден обсег Р-27 (AA-10 Alamo, по класификацията на НАТО).

Самолетът може да носи до шест ракети Р-73 на пусковото устройство и до осем ракети от семейството на Р-27, които могат да бъдат разположени на авиационните катапултни или пускови устройства както под крилото, така и на подфюзеляжните устройства. 

Освен това Су-34 са снабдени с комплекса за радиоелектронна борба "Хибини-10В", които се монтират на края на крилата. 

Причината за предприетите мерки е свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември от изтребител на ВВС на Турция F-16. При инцидента загина единият пилот, а морски тюлен изгуби живота си в хеликоптер по време на издирвателните действия на руските пилоти.