Досъдебно производство ще изяснява съдържанието и твърденията в изтеклите разговори между бившия председател на СГС Владимира Янева и бившата й колежка Румяна Ченалова. Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров и поясни, че досъдебното производство се води в Софийската градска прокуратура. Изтеклитте записи, за които стана ясно, че не са от СРС, създават сериозни съмнения за търговия с влияние в съдебната система, а сред споменаваните от двете съдийки имена са на Бойко Борисов, главния прокурор и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Главният прокурор коментира, че записите са сценарий, зад тях стои конкретна политическа сила и сценарият ще продължава, докато е актуална темата за промяна в Конституцията.

За пореден път Сотир Цацаров отрече да е имал разговор с премиера Бойко Борисов за отстраняването на Владимира Янева.Той допълни, че с нея се е срещал само докато тя е била председател на СГС.

Цацаров каза, че не се чувства застрашен от скандала. Това е атака срещу много други неща, сред които съм и аз, допълни главният прокурор.
Според него сценаристите са в София, търси се политически отзвук. Скандалът цели да изкара на бял свят и да вдигне високо едно знаме, което да легитимира определена част от политическия спектър като безпогрешни. Кои са тези хора Цацаров отказа да коментира.

Главният прокурор е на мнение, че няма повод да се оттегли временно.

"Делян, независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор", коментира Цацаров част от разговорите. Името ми е положено съзнателно в този сценарий. Има политическа сила, която има интерес този шум да продължи. Тя се упражнява вече две години върху прокуратурата. Лидерът й не е този, който да ме призове да си изчистя името, защото нямам от какво да се срамувам, каза Цацаров.

"Има една истерия, която се развива. Причината е опитът на определени среди да отклонят вниманието
от неособено приятни факти, които трябва да бъдат проверени", коментира министърът на правосъдието Христо Иванов.
Ако трябва да правим връзка с промените в Конституцията, то този скандал има дестабилизиращо влияние върху доста интереси и лобита, така че това би се отразило вредно на консенсуса за приемането й, смята той.

"Тези записи не се появяват случайно, те не са намерени в парка. Съмненията в тях трябва да бъдат изчиствани", каза Христо Иванов и допълни: "Единственият изход в такива случаи е изчистването на съмненията около управлението на СГС и съмненията за корупция там. С години там са се трупали съмнения, които сега могат да бъдат вадени като мръсно бельо, развявано по определен график".

"Петното е върху цялата съдебна система, то засяга и държавата.
Каквото и да направят колегите, винаги ще има резерви какво са свършили. По-важното е, че Румяна Ченалова и Владимира Янева не олицетворяват магистратите в България. За това е нужна независима комисия, която да направи независимо разследване" коментира днес председателят на ВКС Лозан Панов.