Неутронната радиация по време на земетресението в Йерусалим през 33 г. може значително да е "подмладило" тъканта на Торинската плащеница, увеличавайки съдържанието на въглерод-14.

Тя може да е предизвикала и появата на изображението на платното, се твърди в статия на италиански учени, публикувана в сп. Meccanica, предаде РИА "Новости".
Интересът към Торинската плащеница, в която, според преданието, е било завито тялото на сваления от кръста Исус Христос, възниква през 1898 г., когато италианският фотограф Секондо Пиа прави първите й снимки.

През 1988 г. учените за пръв път извършват радиовъглеродно датиране на плащеницата и получават данни, че тя е най-много на 728 години.
Този резултат обаче е оспорен от мнозина, които твърдят, че това "подмладяване" на плата може да се дължи например на въздействието на високите температури при пожар.

Изказана е версията, че тъканта може да е била "подмладена" от неутронната радиация, превърнала атомите на въглерод-13 в радиоактивен въглерод-14.

Радиовъглеродният метод се основава именно на измерването на концентрацията на въглерод-14.
Досега обаче не се знаеше откъде може да се е взела тази неутронна радиация.

Алберто Карпинтери от Политехническия институт на Торино и неговите колеги заявяват, че източник на неутрони може да е било катастрофалното земетресение в Ерусалим през 33 г., описано в исторически документи.

Руски учени под ръководството на Борис Кужевски от Московския държавен университет в края на 90-те години на ХХ век доказват, че сеизмичната активност може да доведе до нарастването на потока неутрони - при земетресение с магнитуд 4 той се увеличава 100 пъти.

А според някои хипотези ерусалимското земетресение е било от 8,2-ра степен и е можело да увеличи потока от неутрони хиляда пъти, което би довело до излишък на въглерод-14.

Освен това, пишат италианските учени, неутроните може да са взаимодействали с атомите на азота, пораждайки протони, които на свой ред могат да действат на тъканта като реагент, да доведат до окисление на плата и до "появата" на изображение.