Пазарът винаги прилага дълбоки познания по психология, за да манипулира купувачите. Но тези познания се прилагат навсякъде, без ние да
осъзнаваме това. И ако си мислите, че сте достатъчно прозорливи, за да усетите, то помислете отново, тъй като науката е открила, че ...

5. "Прайминг"

Бъдете честни: кога за последен път купихте цветя от хранителен магазин? Никога? И въпреки това, когато влезете в голям такъв магазин, първото нещо, което най-често виждате, е цветя. Но защо? Хората влизат в хранителните магазини, за да си набавят храна. Защо им е да слагат продукт, който 99% от купувачите дори не поглеждат? Всичко се свежда до подсъзнателния контрол, наречен "прайминг". Напълно възможно е да манипулираме хората да се държат по определен начин, без те да са наясно с това.
Но как така?
Идеята зад поставянето на цветята е, че показвайки ни продукт, който е нетраен, но въпреки това изключително свеж, ще ни накара да "задържим" тази свежест със себе си и до щанда с месото и другите продукти. Звучи нереално, нали? Но е потвърдено от множество проучвания. В едно такова проучване, хората са повикани в салон, където да се проведе експеримент. По пътя те "случайно" срещат своя партньор, който носи чаша гореща или студена напитка. Той иска от тях да поддържат чашата за малко. По-късно, когато пристигат в салона, тези хора са помолени да опишат партньора си. Получилите чаша със студена напитка описват партньора си като "студен" и "егоистичен".

4. Цветът на хапчетата може да ни накара да повярваме, че те действат

Спомняте ли си, когато Нео трябваше да избира между синьото и червеното хапче? Синьото щеше да го върне в съня му във фалшивата реалност - Матрицата, а червеното щеше да го "събуди" в реалния свят и неговата фабрика. Вероятно сте смятали, че Холивуд просто превръща тази така сложна ситуация в опростена метафора, но това, което вероятно не сте разбрали е, че човек изживява своя собствен сценарии всеки път, когато му се наложи да приеме някакво лекарство.
Но как така?
Както казахме, червеното хапче ще събуди Нео за истинския свят, но синьото ще го остави да спи в нереалния. Сега отворете аптечката у дома и проверете какъв цвят са хапчетата ви за сън. Сини, сини и пак сини - ако не опаковката, то самото хапче. Това не е случайност. Проучванията са доказали, че цветът на хапчето влияе на това как ние ще го възприемем - дали ще повярваме, че действа или не. По време на едно от тези проучвания на една група хора са дадени еднакви хапчета за сън. Някои обаче го получават в синя опаковка, а други в оранжева. Тези, които приемат синьото хапче твърдят, че са заспали половин час по-бързо и са спали половин час повече, отколкото онези, приели оранжевото хапче. Това е просто особеност на плацебо ефекта. Почти всеки знае, че когато някой го боли глава и му дадем бонбон, представяйки му го като лекарство за глава, то има голям шанс бонбонът да му подейства и главоболието на човека да отмине. Същото се получава и при цвета на хапчето. По тази причина, лекарствата за сърце имат червен или кафяв цвят, лекарствата за кожа за жълти, а хапчетата за сън - сини или зелени.

3. Начинът, по който възприемаме нещо, зависи от това как то е изразено

Може би сте наясно, че малка промяна в думите може да повлияе върху мнението на околните. По време на дебат за грижата за здравето например, четири отделни организации провеждат анкети, за да видят какъв процент от американците поддържат така наречената "обществена възможност". Резултатите им варират от 44% до 66% подкрепа, а разликата идва от изразяването на думите. Всичко се свежда до това как мозъкът ни бива манипулиран, благодарение на размяна на думи, които ни карат да вярваме, че значението на даденото изречение е различно.
Но как така?
В друго проучване социални психолози изпращат анкети на няколко хиляди регистрирани гласоподаватели преди избори. Половината от тях получават анкета, на която се пита "важно ли е гласуването". Другата половина са помолени да отговорят на въпроса "важно ли е да бъдеш гласоподавател". Само заради тази единствена дума - "гласоподавател", 14% от хората са склонни действително да гласуват на изборите. Учените считат, че думата ги кара да я свързват директно със себе си.
2. Свързваме се емоционално с хората, с които пеем

Не са много нещата, които знаем за населението на Северна Корея, но със сигурност знаем едно - те обичат да вършат неща в унисон. Погледнете например снимката на "Mass" - игрите.

Можете ли дори да си представите колко месеци отнема на участниците да се научат да го изпълняват перфектно? И за какво?
Но как така?
Истината е, че в тези игри има много повече смисъл от едното впечатление пред великия лидер. Каквото и да изпитват участниците в този спектакъл, сигурни сме, че сте го изпитвали и вие. Сигурно сте присъствали на концерт или на футболен мач, където е трябвало заедно с всички присъстващи да пеете химна. Проучванията сочат, че когато пеем с някого, ние имаме способността да се чувстваме много по-силно свързани с него. Причината е, че не е важно какво пеем. По-важното е, че го правим в унисон с други хора. Може би това е и причината всяка държава да си има химн, който да пеем всички заедно.
1. Колите имат "лица" и ние ги избираме спрямо това

Човешкият мозък обича да вижда изражения - в облаците, в луната... във всичко. Когато виждаме лицата в предметите, ние не си мислим "О, виж, този облак прилича на Ейбрахам Линкълн". Виждайки това, ние ги свързваме с конкретни емоции, породени от това как изглежда лицето - как са подредени веждите, устните. Проучвания на Университета във Виена сочат, че имаме склонността да виждаме лица и в автомобилите.
Но как така?
Лесно е да го видиш - всяка кола има два фара (очи), броня (уста) и може би нещо, което прилича на нос. Знаейки това, най-вероятно предполагате, че се стараем да избираме най-щастливо изглеждащата кола. Но това не е така. Това, към което се стремим, е - твърдост, сила, агресия. Затова искаме автомобила ни да има чудовищно лице. Или поне да бъде "лошо момче". Ето защо Dodge Charger изглежда ядосан:

Но не толкова, колкото Bugatti Veyron.