МВР отчита 20% ръст на броя на битовите пожари. Най-често причина за пламъците е неправилното използване на традиционните уреди за отопление, съобщава "Нова телевизия". 
Отоплителният сезон вече взе жертви. При един от последните пожари в Добрич загина възрастна двойка. Огънят тръгнал от печка на твърдо гориво.
Леля Славка гледа новините и мисли за своята безопасност. Тя не се топли с печка на дърва, но в апартамента има други уреди-убийци. Като добре познатата “духалка”.
„За по-бързо я включвам. Да се постопли, пък после вече ползвам радиатора”, обяснява Славка Стоянова.
С експерт по превантивната дейност установяваме честа грешка, която всички правим по невнимание.
„Този кабел и този разклонител не са предвидени за такъв ампераж. И ако пипнете щепсела, той е топъл”, обяснява Стефан Стефанов от сектор "Превантивна дейност" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Духалките са леки и ако не са поставени стабилно и далече от горими предмети, пожарът е неизбежен. Рискове крият и радиаторите.
„Опасността при такъв тип уред е да сложим нещо върху мястото, където е термодатчикът и по този начин ще забраним на уреда да си регулира температурата и той ще нагрява постоянно”, добавя Стефан Стефанов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Фаталната искра може да изскочи отвсякъде. Всеки уред под напрежение, който се използва неправилно или е с някаква повреда. Или пък е забравен включен без наблюдение.
Заради опасни електроуреди от началото на отоплителния сезон са загинали 21 души. Ранените са 43-ма. В черната статистика преобладават хората от третата възраст, които са най-беззащитни пред пламъците.