Днес тя ръководи собствена рекламна и пиар агенция, а преди години бе едно от най-популярните имена на модния подиум и част от групата “Трамвай №5”. Оля Маркес де Карденас, която много хора знаят и като Лечева, вече е с две пораснали деца, а изглежда точно така, както когато пееше на голямата сцена и представяше тоалетите на родни дизайнери.

Родена е в Хавана и по документи винаги е била Маркес де Карденас, това са имената на баща ѝ, който е адвокат в Канада, практикува международно право. Двамата не са се виждали от доста време заради голямото разстояние, което ги дели, но се чуват непрекъснато. Фамилията Лечева се появява, когато Оля се омъжва за един от най-популярните наши музиканти Иван Лечев. Двамата имат син, носещ името на баща си, и вече е на 27 години. От втория си съпруг Иван Генчев бизнесдамата има дъщеря - Лиа Ноа. 16-годишната тийнейджърка вече е доста по-висока от майка си, зеленоока и много красива. От около десет години Оля е разделена с бащата на дъщеря си, но не е сама. Казва, че до себе си има прекрасен мъж.

След като изчезва от светлините на прожекторите, спирайки да се занимава с мода и музика, името на екзотичната българо-кубинка започва да се появява в новинарските материали, отразяващи политическия живот у нас. Пет години, до края на 2005 -а, тя е в Министерството на финансите, първо е пресаташе, после става съветник. Три години работи и с английската фирма “Краун Ейнджънтс”, след което създава собствена компания. В момента, както сама обяснява, се занимава с всички видове комуникации и предпочита корпоративните клиенти. В екипа ѝ има осем човека. “Надявам се, че съм добър шеф. Дори и да съм строга, съм справедлива.

Толерантността
винаги помага”,


казва тя. “Не съм от тези, които успяват да отидат в 7 часа сутринта в офиса, трябва да изпратя дъщеря ми на училище и да свърша още куп други неща. Но стоя до късно”, разказва красивата бизнесдама.
Дъщеря ѝ учи във Втора немска гимназия, а днес е голям празник за цялото семейство, защото навършва 16 години. Иван Лечев-младши живее в Лондон, където е завършил един от най-добрите университети с две специалности - бизнес и финанси, и немски език. Сега работи в консултантска компания и само за девет месеца успява да се издигне до мениджърска позиция. Има свой екип и ръководи различни проекти, отговаряйки за немския пазар. У нас вече се прибира веднъж годишно - около Коледа, и то защото в съзнанието му стои това, че мама ще се кара, ако на Бъдни вечер не е вкъщи, е шеговитото обяснение на Оля. Иначе тя ходи през около два месеца в Лондон.

Именно пътуванията са голямата ѝ страст и гледа да използва всеки удобен момент, за да хване самолета нанякъде. Често обикаля с половинката си. А с дъщеря ѝ редовно си организират “женски пътувания”. Добавя, че се старае излизането зад граница да бъде и образователно за Лиа Ноа, която вече е обиколила цяла Европа. “В Париж може да каже къде са импресионистите, в Лондон - театърът на Шекспир. Винаги навън гледаме мюзикъл, театър, обикаляме галерии. Въпреки че е в тийнейджърска възраст, тя много обича да посещава изложби, има отношение”, разказва Оля. Във Верона завела дъщеря си в “Арена ди Верона”, за да гледат “Тоска”, и пазят невероятни спомени от това преживяване. Във Венеция слушали музиката на Вивалди. Разбира се, има го и лудото тичане по магазините.

Оля се старае да бъде приятел на децата си, но сама признава, че в никакъв случай

не може да бъде
наречена
демократична майка


Много е взискателна към себе си, но и към всички наоколо. Полушеговито добавя, че най-вероятно с това превръща живота им в сериозно изпитание. Но е категорична, че човек трябва да знае какво иска и къде отива. “Сложна съм с компромисите, но съм добронамерена”, смее се тя.

Въпреки че е късметлийка и няма начин по външния ѝ вид човек да разбере, че има две толкова големи деца, Оля твърди, че не полага никакви специални грижи. Първо, защото в това отношение е мързелива, и второ, не ѝ остава време покрай работата. Единственото, което прави, е да ходи през два месеца на фризьор в Лондон, защото тук никой не може да се справи с косата ѝ.

Иначе в дома си има сауна, която се оказала изключително удобно място, в което да се съхраняват ненужни вещи. Фитнес уредите пък са перфектни закачалки. Подмята, че може би някой ден ще започне да ги използва по предназначение, но кой знае...

Заради натовареното си ежедневие вечер предпочита да се прибира вкъщи, избягвайки сбирките навън и нощните купони. У дома има жена, която ѝ помага с домакинството.

Миналата година “Трамвай №5” направиха концерт в столичен клуб, с който представиха новия си албум. Тогава Оля не се присъедини към тях. Обяснява, че за всяко нещо има време и възраст, а нейните вече са минали по отношение на музикална кариера.

Дъщеря ѝ има данни за модел, но вкъщи никога тази тема не е обсъждана. “Към манекенската професия имам много ясна концепция - важни са времето и мястото. Когато уцелиш подходящия момент, може да бъде полезно, да печелиш относително добри пари, без това да отнема много време и усилия. И да можеш да се концентрираш върху нещо, което наистина си струва”, казва Оля. Не би се възпротивила, ако Лиа Ноа учи, иска да се издържа и трябва да избира между това да продава сандвичи във верига за бързо хранене или да дефилира на модния подиум. Със сигурност би я насочила към второто. Но в никакъв случай моделството не бива да е целта на едно момиче, и то още от най-ранна детска възраст.

Щастлива е, че децата ѝ имат много близка връзка помежду си и заради разликата в годините не са имали обичайните спорове за играчки например. Като по-голям брат Иван е много грижовен и внимателен към Лиа Ноа. Съберат ли се заедно в Лондон, брат и сестра хукват нанякъде, а Оля обикаля сама, но няма нищо против, така релаксира.

Лечев-младши е запален по футбола и често ходи да рита, поддържа форма и с бокс и напоследък сърф. “Когато се роди, казах, че ще счупя ръчичките на всеки, който му покаже инструмент на по-малко от 5 метра. Така че с музиката е точно както трябва - много обича да слуша... на слушалки”, през смях казва Оля с типичното си чувство за хумор. Той е от семейство на изключителни музиканти - баща му - Иван Лечев, дядо му - професор Боян Лечев, баба му - професор Снежина Гълъбова. Това са все имена, които са се доказали в българската музика. Но Оля е убедена, че за да стане човек добър на това поприще, трябва да започне да се занимава от ранно детство, изисква се постоянство, ежедневно свирене с часове. И според нея би било катастрофално след години усилия и обучение в Консерваторията да се окаже, че талантът не е достатъчен и постигнатото ниво е посредствено.
С бащата на сина ѝ никога не са имали конфликт по отношение на възпитанието на детето и спорове дали да се занимава с музика. Не без известна гордост Оля казва, че Иван-младши е

един от най-успешните
ѝ бизнес проекти


Но и той самият има всички качества да се развива по най-добрия начин - изключително умен и безкрайно амбициозен. “Само му показваш целта, обясняваш му как да стигне до там и го оставяш да тича. Няма нужда да го мотивираш, да го контролираш”, обяснява тя.

С дъщеря ѝ все още обсъждат накъде ще се насочи след гимназията. Тийнейджърката владее два езика - немски и английски, учи и френски, върху който сега трябва да наблегне. Като съвсем малка Лиа Ноа давала сериозна заявка за бъдещ музикант въпреки мнението на майка си. У дома имат две пиана, едното е с Оля още от 5-годишната ѝ възраст, другото им го дала бабата на Иван. Малката Лиа Ноа все сядала пред някой от музикалните инструменти и на 3-4 години успявала по нетипичен за възрастта й начин и постановка да извлече смислени мелодии. “Всички много се впечатляваха от уменията ѝ. И с бабата на Иван много обсъждахме какво да направим. Тя ѝ намери много добра учителка, но след известно време Лиа Ноа сама се отказа”, разказва Оля. Майката не настоява да продължат с уроците, защото още помни часовника, който стоял на нейното пиано и отброявал времето, което трябва да прекара в свирене. Решила, че не иска да причинява това на детето си.