Всеки автомобил трябва да се кара само с гуми, които са препоръчани от производителя. Увеличаването на диаметъра винаги оказва влияние върху представянето на автомобила, като в повечето случаи то е негативно. Въпреки че това се знае от почти всички водачи, не са малко шофьорите, които сменят заводския размер на гумите с друг, по-голям, който смятат за по-подходящ. А не трябва.

Увеличаването на размера на гумите неминуемо оказва влияние на спирачните показатели на колата, на динамичните характеристики, на разхода на гориво, на изхвърлянето на вредни газове в атмосферата, на скоростната кутия, на завиването и на още куп неща. Ето и най-важните от тях.

Диаметър на гумите и разход на гориво. 
Увеличаването на диаметъра на гумите изисква от двигателя повече усилие при потегляне. За старта и за ускорението впоследствие е необходимо повече гориво. Единственият плюс е, че скоростта на автомобила може да се увеличи незначително.

Диаметър на гумите и спирачен път. 
В случаите, когато водачите сменят гумите с по-големи, на негативно влияние са подложени спирачните механизми. По-големите гуми са и по-тежки, което би могло да доведе до поява на сериозни хлабини в окачването, което косвено ще окаже влияние на спирането.

Диаметър на гумите и ниво на шум. 
Многобройните тестове и изпитания в областта на шумообразуването показват, че диаметърът на гумата влияе доста на нивото на шум. Специалистите доказват, че колкото е по-голям диаметърът на гумата, толкова по-шумно е в купето.

Диаметър на гумите, маса и инерция. 
Изследванията показват, че по-големите и респективно по-широки гуми оказват повече съпротивление и влияят негативно и на инерцията на автомобила. Освен това, както вече споменахме по-горе, по-големите гуми са и по-тежки и за целта е необходимо по-голямо усилие за достигане на определена скорост.

Диаметър на гумите и външен вид на колата. 
Това е единственият по-сносен довод аз смяна на гумите с по-големи. По-големите гуми правят автомобила да изглежда по-добре. Той става визуално по-привлекателен, изглежда по-мощен и в същото време по-масивен.

Диаметър на гумите и работа на електрониката. 
Работата на електронните устройства в автомобилите е съобразена с определен размер гуми - този, който е препоръчан от производителя. При изменение на този размер, скоростомерът, системата за стабилизиране и останалата електроника отчита различни показатели, което води до неправилното ѝ функциониране.

Диаметър на гумите и безопасност. 
Увеличената широчина на гумата може да обезпечи по-високо ниво на безопасност, но само когато колата се движи на равен и сух асфалт. Иначе по-широките гуми създават проблем при заснежени, кални или неравни пътища. По-голямата височина на гумата пък изменя центъра на тежестта на автомобила и го прави по-нестабилен.