Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен очерта план за унищожаването на Ислямска държава в интервю за в-к „Билд”.

Като първа точка от плана си Лайен отбелязва необходимостта от създаване на съюз с политическа цел за премахването на „Даеш” от картата на света. Това означава всички да се присъединят към този съюз, защото разединението на противниците им е основната причината за силата на джихадистите.
В това отношение резолюцията на Съвета за сигурност на ООН е ясна и борбата с „Даеш” трябва да бъде висш приоритет не само за Франция, но също и за САЩ, Китай, Русия, Турция, Иран, арабските държави, както и за Германия.

По този начин ще може да успее и дипломатическият процес започнал във Виена за постигане на мир в Сирия. Той се движи в правилна посока, но трябва да бъде ускорен, смята Лайен.

По отношение на демонстрацията на самата война срещу „Даеш” германският министър подчертава, че Германия е обучила за сражения кюрдските бойци пешмерга, доставя им оръжие, осигурява разузнаване от въздуха, а също и фрегата и самолет-цистерна.

Не всеки от съюза срещу „Даеш” трябва да прави всичко, но всичко трябва да бъде насочено към една и съща цел - унищожаване на нейните тренировъчни лагери, освобождаване обратно от ръцете на терористите град след град, спиране източниците на приходите им от незаконен износ на петрол, изтриване на образа на непобедимост на джихадистите.

Това означава, също така, че въздушните удари трябва да бъдат концентрирани върху позициите на „Даеш”, а не срещу противниците на Асад, чийто режим тероризира собствения си народ.

За да имат резултат усилията срещу джихадистите, битката срещу терористичната групировка трябва да се води на всички равнища - трябва да се пресече пътят на бойци отвън, да се пресекат финансовите потоци към терористите, да се саботира пропагандната мрежа на „Даеш” и да се борим срещу тероризма в собствените си държави.

Държави, намиращи се в опасност, като Мали, Тунис, Йордания и Ливан трябва своевременно да бъдат стабилизирани. За тази цел е необходим повече международен обмен на информация между органите за сигурност и оказване на икономическа помощ.

Необходимо е интегрирането на ислямските сили в страните от региона около умерените сунитски племена в Ирак и Сирия, в страните от Близкия изток и в Персийския залив. Те трябва да докажат, че „Даеш” няма нищо общо с исляма.

Това ще унищожи налаганата от джихадистите теза, че съществува кръстоносен поход на Запада срещу исляма. Когато всички имат интерес от успеха, ще се намерят и местни сухопътни сили за битката срещу „Даеш”. Това беше демонстрирано от кюрдите, части от иракската армия и от много смели сирийски бойци.

За очертаването на конкретния план за действия би трябвало да допринесе и международната конференция, която е насрочена за началото на февруари в Лондон. На нея трябва да бъдат обсъдени набирането на средства и разработването на концепция за възстановяване и помирение на попадналия под ударите на „Даеш” регион.

На хората трябва да бъде демонстриран достоверен сценарий за това как техните страни могат да бъдат укрепени, без „Даеш” да спечели от финансовата и икономическа помощ. След това на тях няма да им се налага да бягат от родните си места.

Също така е необходимо духовните, културните и светските лидери на исляма да заемат ясни позиции къде според тях стои „Даеш” и да бъде отнето правото на терористите да дават отговори на въпроса какво изисква и какво – не, ислямът. Трябва да си задаваме въпроса защо млади хора от нашите среди се радикализират и да с всички сили да използваме превенцията за спирането на този процес. Едва и само тогава ще успеем да прекъснем порочния кръг на насилието, категорична е Лайен.