Ако към ситуация, в която доброволци раздават храна, бъдат добавени на едно място бежанци със сирийски, афганистански и иракски произход, резултатът може и да е хаотичен. Това показаха неделните събития на историческото берлинско летище "Темпелхоф", където обядът за настанените в преустроените халета мигранти прерасна в масов побой, пише вестник Der Tagespiegel, цитиран от Фокус.

Малко след обяд при разпределението на хранителни продукти напрежението между бежанците ескалира. Причината: пререждане на опашките - на пръв поглед безобидна ситуация, която обаче след около 30 минути излезе извън тотален контрол. Служителите на реда - около 28 на мястото - са били нападнати, а двама от тях са получили сериозни рани. Едва тогава е подаден сигнал, след който са изпратени повече от 300 полицаи, които да овладеят ситуацията. 

Задържани са "две дузини" бежанци, откарани в ареста, задвижено е и разследване за разкриване на подстрекателите. Междувременно от полицията са осигурили "по-точен баланс" и са изпратили 120 служители на реда за охрана на мигрантите. 

"Тези нарушения на закона са непоносими и неприемливи. В нашата страна има правила. И който не се придържа към тях, ще бъде настанен в друг вид подслон - със заключени врати и решетки на прозорците. Ескалацията е проблем: с увеличаване на броя на бежанците нараства и напрежението. Зад този потенциален конфликт стои заплахата за социалния мир в нашия град", заяви християндемократът от столичните кръгове Франк Хенкел.