Папа Франциск посети джамия в мюсюлмански квартал в столицата на Централната африканска република (ЦАР) Бангуи. Това се счита за най-опасната част от посещението му в раздираната от религиозно напрежение и насилие страна.

В джамията „Кодоку” той ще се срещне с ислямски лидери и жители на квартала PK5 – гето-лабиринт от кални пътища и скалъпени къщи, който е чест терен на борбите между християни и мюсюлмани. Стотици хора очакваха папата в джамията при спокойна атмосфера, въпреки мерките за сигурност и присъствието на миротворци от силите на ООН, съобщава АФП.

По-късно днес папата ще води голяма католическа служба на ст. „Бартелеми Боганда” в Бангуи, което ще маркира и края на посещението му в Африка.
ЦАР е последната спирка на Франциск по време на първата му визита на Черния континент като глава на римокатолическата църква. Шестдневната обиколка включваше още Кения и Уганда, в които страни религиозното напрежение и бедността са също видими характеристики.

В рамките на речите си през шестте дни папата обърна специално внимание на неравенствата и вината на богатите елити за социалното изключване. В петък от Кения Франциск призова световните лидери за постигане на договорка на срещата за климатичните промени в ООН, която да постави общото благо над частните интереси.