На 30 ноември Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия заместник-председател на 42-то Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси Христо Бисеров, предаде репортер на БГНЕС.
През юли тази година, близо година и половина след като през ноември 2013 година, Бисеров напусна ДПС и парламента, Софийска градска прокуратура (СГС) внесе отново обвинителен акт срещу него.
Бисеров е предаден на съд за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата. През май Градският съд върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част и след това прокуратурата го внесе отново.
БГНЕС припомня, че преди две години, на 3 ноември 2013 година изненадващо стана ясно, че Бисеров подал молба за напускане на ДПС и НС като се посочваше единствено, че мотивите му са лични. Няколко дни не стана ясно защо Бисеров направи това, докато не излезе информацията, че има проверка, свързана с класифицирана информация по случая. Тази проверката е свързана със сигнал, който е изпратен от ДАНС в прокуратурата. На 7 ноември бе съобщено, че прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков. В един момент дори се понесе слух, че бившият зам.-председател на НС е напуснал страната. В средата на ноември Бисеров стана обвиняем и тогава, а и до днес той е мълчалив и не говори пред медиите. Той дори се яви като свидетел по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но и там запази абсолютно мълчание. По т.нар. случай "Христо Бисеров" дори работеше временна парламентарна комисия.
В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), СГС запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.
59-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи. За последно беше и зам.председател на парламента.